Seehofer szembement a merkeli „sikerülni fog” politikával

Németország az eddig követett politikával nem tudja megoldani a menekültek beáramlásával keletkezett problémákat, „ez így nem fog sikerülni” – mondta Horst Seehofer bajor miniszterelnök a Bild am Sonntag című vasárnapi német lapban, szembehelyezkedve Angela Merkel kancellár minap ismét megerősített álláspontjával, miszerint „sikerülni fog” („wir schaffen das”), Németország megbirkózik a menekültválsággal, és az iszlamista terrorizmussal is.

Az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke elmondta, hogy a tartományi kormány szombaton véget ért tanácskozásán a biztonsági szervektől számos elemzést kapott, amelyek azt mutatják, hogy a problémák súlyosak, ezért a „biztonság területén jobban kell teljesítenünk”. Hangsúlyozta, hogy nem erősödhet fel ismét a menedékkérők beáramlása, a tavalyi helyzet „semmiképpen nem fordulhat elő” megint, ezért felső határt kell bevezetni, legfeljebb évi kétszázezer menekültet szabad befogadni. Azt is sürgette, hogy alkotmánymódosítással szélesítsék a hadsereg belföldi bevetésének lehetőségét.

Horst Seehofer szombaton a kormány tanácskozása után tartott tájékoztatóján elmondta, hogy a „legjobb akarattal sem tudja magáénak érezni” Angela Merkel meggyőződését a problémákkal való sikeres megbirkózásról, és ugyan „fair” kapcsolatra törekszik a kancellárral, nem akarja „valótlansággal” hitegetni a közvéleményt. A menekültek ügyét a terrorveszéllyel közvetlenül összekapcsolva hangoztatta, hogy csak a bevándorlás korlátozásával lehet gondoskodni a biztonságról.

Noha Angela Merkel július közepén a Mecklenburg–Elő-Pomeránia tartományi Zingstben egy választási gyűlésen, illetve csütörtöki berlini rendkívüli sajtótájékoztatóján is beszélt arról, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet felhasználta a menekülthullámot embereik Európába juttatására, ennél tovább nem ment, és kormánya álláspontja szerint a menekültek körében nem nagyobb a terrorveszély, mint a lakosság más rétegeiben.

Pártjában is többen hasonlóan fogadták a CSU-tól érkezett figyelmeztetéseket. Nem szabad elhamarkodott következtetéseket levonni a menekültpolitika és a terrorveszély összefüggéseiről, „hiszen az európai és németországi terrorveszély fő oka a háborús övezetekben és válságövezetekben van, amelyek elől a globalizáció korában nem tudunk elzárkózni” – mondta a Der Tagesspiegel című lapnak Mecklenburg–Elő-Pomeránia CDU-s belügyminisztere, Lorenz Caffier.

A CDU–CSU pártszövetség koalíciós társa, a szociáldemokrata párt (SPD) is óvott a menekültek, menedékkérők kollektív, általánosító meggyanúsításától, és visszautasította a CSU bő fél év után újra elővett követelését a befogadás felső határáról és a tranzitzónákról. „A régi viták felmelegítése egyáltalán nem helyénvaló” – mondta a Bild am Sonntagnak Thomas Oppermann, az SPD parlamenti frakcióvezetője. „Mindenkinek ügyelnie kell arra, hogy ne dőljön be az IÁ-nak, ne vegye egy kalap alá a menekülteket és a terroristákat” – tette hozzá. A szövetségi kormánynak foglalkoznia kell a menekültválság következményeivel és a biztonsági helyzettel, „de ezt nem szabad összekeverni” – hangsúlyozta az SPD-s képviselő.

Azonban politikusok nyilatkozatai és szakértők véleménye alapján így is sok a közös elem az egypárti, CSU-s bajor tartományi kormány új biztonságpolitikai intézkedési csomagja és a szövetségi kormány Angela Merkel által meghirdetett kilencpontos terve között, de a felső határ, a tranzitzónák és a hadsereggel kapcsolatban kezdeményezett alkotmánymódosítás ügyének előmozdítása a koalíción belüli ellenállás miatt nem tűnik valószínűnek.

Vasárnapi adatok szerint az utóbbi két hét támadásai nem módosították a kormánypártok támogatottságát, az Emnid közvélemény-kutató cég által a Bild am Sonntag számára készített felmérés alapján a CDU–CSU 35 százalékon, az SPD 23 százalékon stagnál, viszont a legnagyobb Bundestagon kívüli párt, az Alternatíva Németországnak (AfD) támogatottsága egy hét alatt 2 százalékponttal, 12 százalékra emelkedett.

A YouGov közvélemény-kutató cég azt vizsgálta meg, hogy miként viszonyul a lakosság Angela Merkel „sikerülni fog” mottójához. Adatai szerint 27 százalék ért egyet a kancellár kijelentésével. Az egyetértők aránya legutóbb januárban, a többnyire észak-afrikai férfiak által szilveszterkor nők ellen elkövetett zaklatások és rablások után volt hasonlóan alacsony – közölte a YouGov.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »