Seehofer: Merkel a hibás

Seehofer: Merkel a hibás

Angela Merkel német kancellár kormányának „elhibázott bevándorláspolitikája” miatt erősödött meg az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt – mondta egy vasárnapi lapinterjúban Horst Seehofer bajor miniszterelnök.

Az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke a Welt am Sonntag című lapban megjelent interjúban rámutatott, hogy az AfD országos választói támogatottsága 2015 közepén 5 százalék alatt volt, most pedig Bajorország kivételével minden tartományban 10 százalék felett van, az ország keleti részén, a volt NDK területén pedig elérte a 20 százalék körüli szintet.

A „kisemberek félelmeit” emlegette

Úgy vélte, az AfD megerősödésének legfőbb oka a szövetségi kormány tavaly szeptemberben kezdett „elhibázott bevándorláspolitikája”, a további okok közé pedig a közbiztonság „problémái” és a „kisemberek félelmei” tartoznak. Mindennek hatására sokan úgy érzik, nincs „politikai hazájuk”, ezért az AfD-hez sodródnak, amelynek visszaszorításához a CDU/CSU-nak világosan kell beszélnie és komolyan kell vennie az emberek aggodalmait – mondta Horst Seehofer.

Hangsúlyozta, hogy a németeknek és CSU-nak nincsen semmi bajuk a bevándorlással, de mértékletesnek kell lenni, mert az ország nem tud évente egymillió embert befogadni. Ekkora tömeg túlfeszíti a társadalom integrációs képességét és túlterheli a lakosságot, amelyben az utóbbi hónapokban elterjedt az a szorongató érzés, hogy a politika nem ura a helyzetnek – mondta Horst Seehofer.

Tízezer helyett száz menekült

Azonban a bajor kormány végül érvényesítette akaratát, és így a szövetségi kormány politikája a gyakorlat szintjén „radikálisan megváltozott”. Ezt jelzi, hogy napi 10 ezer helyett 100 menekült érkezik az országba, és ha ez így marad, számuk éves szinten nem is éri el a Bajorország által szorgalmazott 200 ezres felső határt.

Jól alakul a testvérpártok kapcsolatának rendezését célzó munka is. Az utóbbi hónapok ugyan „nem voltak a legkönnyebbek”, de ígéretesek a 2017-es országos parlamenti (Bundestag) választáson közösen képviselendő politikáról folytatott tárgyalások, így „nagyon valószínűtlen”, hogy a két párt nem együtt, hanem külön-külön kampányol majd – mondta Horst Seehofer.

„A kancellárral folytatott legutóbbi megbeszélések alapján nagyon bizakodó vagyok” – emelte ki a bajor kormány és a CSU vezetője.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »