Sebastian Ghiþã személyesen hívta fel a parlamenti képviselõket, hogy ne szavazzák meg a DNA kérését – állítja egy PSD-s

Sebastian Aurelian Ghiţă képviselő megzsarolta a kollégáit, hogy azok utasítsák el a DNA kérését a letartóztatása megszavazásával kapcsolatban – a Korrupcióellenes Ügyészségnek egy PSD-s képviselő vallott erről.

„A szavazás napján Sebastian Aurelian Ghiţă személyesen hívta fel az összes politikai párt képviselőit, arra buzdítva őket, hogy ne szavazzák meg a DNA kérését. Ghiţă a beszélgetés során képernyőidőt ígért a képviselőknek a tulajdonában lévő RTV műsoraiban azoknak, akik “jól” szavaznak. Magától értetődő volt – tette hozzá a képviselő, hogy aki a letartóztatás mellett szavaz, az számolhat a következményekkel.

A képviselő ugyanakkor elmondta, hogy az, hogy ki hogyan szavazott, leellenőrizhető volt, mivel a képviselőház elnöke, Valeriu Zgonea a szavazás ideje alatt megengedte a filmezést az erkélyről. A tanúvallomás szerint az erkélyen felállított négy kamera egyike nyugodtan lehetett az RTV kamerája is, amelynek éppen az volt a célja, hogy megfigyelje, hogy ki hogyan szavaz.

“Ez volt az első alkalom, amióta parlamenti képviselő vagyok, hogy meg volt engedve, hogy filmezzenek. Ghiţă a televízióját a politikusok zsarolására használja – áll a vallomás további részében. A képviselő szerint Ghiţă egyre nagyobb befolyással rendelkezik a pártban, és az utóbbi időszakban befolyásolni tudta Victor Ponta éa Liviu Dragnea döntéseit is. A tanúvallomás szerint Ghiţă Ponta 2012 és 2015 közötti miniszterelnöksége alatt minden probléma nélkül szólhatott bele a politikai döntésekbe, és akár abba is, hogy megyei szinten kiket nevez ki a párt vagy a kormány.

Sebastian Ghiţăt pénteken a DNA 13 millió euró óvadék kifizetésére szólította fel, ez az összeg a vagyonának a tíz százalékát teszi ki. A DNA azután döntött így, hogy a képviselőház nem járult hozza Ghiţă letartóztatásához, és 167 képviselő a DNA kérése ellen szavazott.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség ugyanakkor felfüggesztette képviselői tisztségéből Ghiţăt. Ezt az intézkedést először alkalmazza a vádhatóság egy törvényhozó ellen. Megtiltották neki, hogy bemenjen a parlamentbe, és képviselői minőségében bármilyen tevékenységet folytasson. Ghiță már februárban az ügyészség látókörébe került Ponta egyik rokonával együtt. Most kiterjesztették ellene a bűnvádi eljárást újabb bűncselekmények miatt.
(hotnews.ro)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »