Schweighofer: minden törvényes

Törvényes működését bizonygatja az osztrák Holzindustrie Schweighofer fafeldolgozó a Krónikához eljuttatott közleményében – számol be Bíró Blanka a kronika.ro-n.

A nagyvállalat rámutat: nemcsak betartják a jogszabályokat, de aktívan részt vesznek a vonatkozó törvények hatékonyabbá tételében. Elképzelhető, hogy mindez reagálás a fogarasi Neuer Weg civil szervezet korábbi vádjaira, miszerint a Schweighofer romániai gyáraiban nem megbízható, a valós tömegnél 10 százalékkal kevesebbet mutató mérőműszereket használnak, emiatt pedig már 130 millió euróval károsították meg az erdőtulajdonosokat, illetve az államot.

A közlemény szerint a hatályban lévő jogszabályok nem fogalmaznak egyértelműen a mérési hibahatárok tekintetében. Ezért úgy döntöttek: ha az üzemeikbe beérkező nyersanyag mennyisége a végső mérések után meghaladja a kísérődokumentumokban szereplő, engedéllyel kivágott famennyiséget, a különbözetet külön raktározzák, és jelentik a környezetvédelmi minisztérium hatáskörébe tartozó erdőőrségnek.

A közleményben rámutatnak: augusztusban a szászsebesi gyárban vizsgálódtak az erdőőrség, a rendőrség és az erdészetek szakemberei, és közösen kerestek megoldást az eltérésekre. A vezetőség saját bevallása szerint a vállalat vezérelve az átláthatóság, piacvezetőként mindent megtesznek a szabályok jobbá tételéért – írja a kronika.ro.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »