Schulznál érdeklődött a skót kormányfő, hogyan maradhatnának EU-tagok

Schulznál érdeklődött a skót kormányfő, hogyan maradhatnának EU-tagok

Skócia Európai Unió melletti elkötelezettségét hangsúlyozta Nicola Sturgeon skót miniszterelnök szerdán Brüsszelben, Martin Schulz európai parlamenti elnökkel folytatott megbeszélését követően. A skót kormányfő kijelentette: Skócia szándéka az, hogy az Európai Unió tagja maradjon.

Brüsszelbe indulása előtt Sturgeon elmondta, annak érdekében tesz látogatást uniós intézmények vezetőinél, hogy megtudakolja, hogyan lehetne Skóciát az Európai Unióban tartani a brit kilépés esetén.

A brit EU tagság feladását ellenző kormányfő Skócia álláspontját kívánta ismertetni az uniós központi intézmények vezetőivel tervezett megbeszélésén, hat nappal az után, hogy az Egyesült Királyság (Nagy-Britannia és Észak-Írország) lakosságának többsége népszavazáson lemondott az ország uniós tagságáról. A királysághoz tartozó Skóciában a szavazók 62 százaléka támogatta az Egyesült Királyság EU-ban maradását, míg 38 százalék voksolt a kilépésre.

A skót parlamentben kedden Sturgeon kijelentette: a skót nép akaratával ellentétes lenne, ha az Egyesült Királyság kilépésével együtt Skóciát is “eltávolítanák” az európai közösségből.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke közölte: a találkozó célja a tájékoztatás volt. “Meghallgattatott és tudomásul vétetett” – tette hozzá a parlamenti elnök.

Sturgeon nem hivatalos az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács ülésére, Martin Schulz európai parlamenti elnökkel folytatott tárgyalását követően a nap folyamán találkozik még Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével is.

(MTI)

Korábban írtuk:

Skót képviselő: nem akarunk egy apró Britanniában élni, inkább függetlenségi népszavazást tartunk

Berlin: az EU nem tesz új ajánlatokat a britek benntartására – szívesen látnák egy független Skócia csatlakozását az unióhoz


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »