Schulz szerint nem a kapukat kitáró EU-vezetés, hanem a bevándorlókból nem kérő tagállamok okozták a bajt

Schulz szerint nem a kapukat kitáró EU-vezetés, hanem a bevándorlókból nem kérő tagállamok okozták a bajt

A hatóságok szerda hajnal óta folytatják a görög-macedón határon fekvő Idomeninél kialakult menekülttábor felszámolását – közölte a görög rendőrség. Tegnap estig több mint 2000 migránst szállítottak el a Szalonikénél lévő ideiglenes szálláshelyekre.

A közmédia tudósítója a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta, hogy május végéig a többi 8 ezer illegális bevándorlót is különböző befogadóközpontokba viszik.

A hevenyészett létesítményben még nagyjából 7 ezer migráns tartózkodik, kedden nagyjából 2 ezer embert szállítottak el különböző állami fogadóközpontokba. A helyszínen lévő egyik rendőr elmondta, hogy a művelet végrehajtása továbbra is problémamentesen zajlik.

A sajtó munkatársai még mindig nem mehetnek a tábor területére, onnan nagyjából hat kilométerre kell várakozniuk. Az evakuálási akcióról egyedül a görög állami televízió (ERT) küldött néhány felvételt. A műveletet humanitárius szervezetek képviselői is figyelik, akik szintén nem számoltak be incidensekről.

A tudósító elmondta: egy hete zavargás tört ki a táborban, amelyben több rendőr is megsérült, ezért is dönthettek úgy a görög hatóságok, hogy kiürítik a tábort. A tudósításban elhangzott az is, hogy a rendőrség nem engedte közel a tévéstábokat a táborhoz, így nehéz volt információhoz jutniuk.

Az Európai Parlament (EP) elnöke az Európai Unió "szégyenfoltjának" nevezte az idomeni menekülttábor felszámolását. Ezezl szavai szerint elsősorban azokra a tagállamokra utalt, amelyek nem hajlandók "menekülteket" befogadni, és "egyedül hagyják a görögöket ezzel a problémával".

Martin Schulz a Neue Osnabrücker Zeitung című lap szerdai száma szerint úgy fogalmazott: "azok az államok hajszolták ebbe a helyzetbe az uniót, amelyek makacsul elutasítják a menekültek befogadását. Nem szabad egyedül hagynunk Görögországot a menekültproblémával" – tette hozzá Schulz, és több erőfeszítést követelt ezen a téren a tagállamoktól . "Azt várom, hogy minden állam vegyen részt a menekültek elosztásában" – szögezte le.

(Kossuth Rádió)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »