Schulz megfenyegette Ankarát

Az Európai Parlament (EP) nem tárgyal a Törökországgal szembeni vízumkötelezettség megszüntetéséről, ha a török fél nem teljesíti a feltételeket – jelentette ki egy szerdai német interjúban Martin Schulz, a testület elnöke.

A német szociáldemokrata (SPD) politikus a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádióban sugárzott interjúban kizártnak nevezte, hogy az EP akár csak napirendre vegye a török vízummentesség ügyét a feltételek teljesítése nélkül.

Mint mondta, élve elnöki jogkörével nem is továbbította a parlament igazságügyi bizottságának az Európai Bizottság a vízummentesség feltételes megadásáról.

Utalva arra, hogy Ankarának 72 feltételt kell teljesítenie, megjegyezte, hogy nem mennyiségi, hanem minőségi kérdésről van szó, márpedig Ankara két lényeges ügyben, az adatvédelem és a terrorizmus elleni harc ügyében hozzá sem kezdett a feltételek teljesítéséhez.

Martin Schulz úgy vélte, nemigen valószínű, hogy a török állampolgárok az eredeti menetrendnek megfelelően júliustól megkapják a schengeni övezetre szóló vízummentességet, és a török kormánynak és törvényhozásnak még ahhoz is igyekeznie kellene, hogy az EU októberi hatállyal megadhassa a vízummentességet.

Hangsúlyozta, hogy a török félnek világosan nyilatkoznia kell arról, hogy milyen ütemezésben pótolja a hiányokat. Ebben az esetben az EP megfontolhatja, hogy az ügy előmozdítása céljából átalakítja munkatervét.

A Bild című német lap szerdán arról írt, hogy Thomas de Maiziere német belügyminiszter is kételkedik a török fél együttműködési készségében. Az SPD-vel kormányzó kereszténydemokraták (CDU) politikusa a Bild szerint frakciója keddi ülésén azt mondta, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök láthatóan nem hajlandó teljesíteni a feltételeket, és ha nem lesz változás, akkor a török állampolgárok nem kapják meg a vízummentességet.

A CDU egy másik tekintélyes politikusa, Elmar Brok, az EP külügyi bizottságának elnöke szerdán a ZDF országos köztelevíziónak azt mondta, hogy Ankarában hatalmi harc zajlik, és a török államfő nyilatkozataiban sok a csupán belpolitikai jelentőségű elem. Ezért az EU részéről az a leginkább célravezető magatartás, ha “mindenki megőrzi a nyugalmát”.

A menekültválság közös kezeléséről szóló EU-Törökország megállapodásban az EU vállalta, hogy felgyorsítja a vízummentesség megadásáról 2013 óta zajló tárgyalásokat. Törökország eddig 67 feltételt teljesített. Az Európai Bizottság egy hete javasolta, hogy oldják fel a vízumkötelezettséget, ha a török fél teljesíti a vízumliberalizációs akcióterv előírásainak mindegyikét. Azonban Recep Tayyip Erdogan két nap múlva bejelentette, hogy szó sem lehet a terrorizmus elleni harccal foglalkozó törvény módosításáról.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »