Schöpflin: indokolt lehet az EU-alapszerződés módosítása

Egyes vélemények szerint érvényes kvótareferendum esetén a magyar kormányfő megpróbálná kikényszeríteni az Európai Uniótól az alapszerződés módosítását. Mindez, ha így van, indokolt lehet, de nagyon nehéz lesz véghezvinni – mondta el az M1 péntek esti műsorában Schöpflin György, a Fidesz európai parlamenti képviselője.

A néppárti képviselő szerint a lisszaboni szerződés esetleges módosítását nem olyan egyszerű kikényszeríteni. Ha Nagy-Britanniát nem is számítjuk, 27 országnak és az Európai Parlamentnek kell jóváhagynia bármiféle változtatást – mondta –, ami „nem könnyű menet”. Ráadásul – tette hozzá – ma már elképzelhetetlen egy komoly szerződésmódosítás konvent nélkül, ezen kívül a módosítási folyamat két, de inkább három évig is elhúzódna.

Ha a németek és a franciák esetleg együtt támogatják a módosítást, akkor már nagyobb eséllyel lehet belőle valami – mondta Schöpflin György, felhívva a figyelmet arra: az egyik francia elnökjelölt, Nicholas Sarkozy már kijelentette, hogy szükség van új szerződésre, ebből a szempontból tehát „nem vagyunk egyedül”.

A bevándorlás kérdésének szabályozása eredetileg tagállami hatáskör, de az Európa Tanács minősített többséggel elfogadta a bizottság javaslatát a kötelező kvótáról. „Van tehát valami jogalapja” a menekültkvóta központi elrendelésének, ugyanakkor Szlovákia és hazánk azt megfellebbezte az Európai Bíróságon – talán jövőre kapunk is döntést – mondta a képviselő.

Vagyis az egész dolog – mondjuk úgy – zavaros jogi szempontból, de azt hiszem, tényleg szükség van szerződésmódosításra. Új problémák merülnek fel, amiket ezen keretek között egyre nehezebb kezelni – jelentette ki.

Schöpflin György szerint azontúl, hogy az világos, hogy a baloldalnak nem nagyon tetszik a népszavazás, a jövő héten az Európai Parlamentben téma is lesz Magyarország. Abból a szempontból ez kissé szórakoztató, hogy már rengeteg magyar vita volt, ugyanakkor ezeken semmi új nem hangzott el. „Kicsit olyan, mint egy kakukkos órát hallgatni” – mondta.

 

A parlament minderről azonban legfeljebb csak beszélhet, semmi több – szögezte le a képviselő, példaként hozva a Tavares-jelentést, ami hazánkra nézve „semmiféle következménnyel nem járt, csak politikai nyomásgyakorlás volt.”

„És? Mi ezt már megszoktuk, azt hiszem” – zárta a beszélgetést Schöpflin György.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »