Schmidt Mária: Zavarná az 1956-os Emlékév lebonyolítását az átláthatóság

Schmidt Mária: Zavarná az 1956-os Emlékév lebonyolítását az átláthatóság

A 60. évforduló megérdemli, hogy dőljön a lé, de nem lenne teljesen mindegy, hogy egész pontosan hova és mire. A kormány több mint 13 milliárd forintot különített el a programokra. Nem akarunk minden lében kanál, kötekedő újságíróknak látszani, kényes téma ez, nemzeti ügy, ezért megkérdeztük a kormány által létrehozott Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványt a részletekről, hogy az 1956-os Emlékbizottság feladataira az elmúlt egy évben kikkel, mire és milyen értékben kötöttek szerződéseket. Ugyanis az illetékes kormánybiztos ezen közhasznú szervezeten keresztül látja az Emlékév lebonyolítását.

Dr. Schmidt Mária főigazgató azonban jelezte, hogy

…a Kormányhatározatban meghatározott Emlékbizottság állásfoglalása alapján az Emlékév lezárásáig nem adunk lehetőséget a részszerződésekbe, elszámolásokba való betekintésre, mert az zavarná az Emlékév lebonyolítást.

A sárgán kiemelt részt maga a főigazgató asszony húzta alá.

Bárki csatlakozhat a céljainkhoz, az emlékév nem aktuálpolitikáról, pártversenyről, hanem a magyar nemzet hőseiről szó

mondta Dr. Schmidt az origo.hu-nak adott januári interjújában, arra felvetésre, hogy „Az ellenzék nem valószínű, hogy elfogadja a személyét”. Az Emlékbizottsághoz pályázni lehetett különféle kategóriákba, a nyertesnek ítélt pályázatok nyilvános listája szerint neves és másféle szervezetek, cégek is kaptak állami pénzt, sőt még önkormányzatok is. Hogy ettől teljesen függetlenül a lebonyolított programok mennyire méltóak a közpénzre, vagy mennyire nem, azt jelen szakaszban nehéz átlátni. Tartalmasnak mutatkozó programokra, illetve a magyarországi pályázati gyakorlatban rosszul emlékeket ébresztő konferenciákra és kiadványszerkesztésre is megítéltek nem kis mennyiségű forintot.

A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak példának okáért egymilliárd összegű forrást biztosít az Emlékbizottság, ebből az összegből a külképviseleteken és a külföldi magyar kulturális intézetekben lesz megemlékezés, rendezvény, kiadvány, kiállítás, emlékmű, előadás és filmvetítés is. A KDNP pártalapítványa, a Barankovics István Alapítvány 1,1 millió forintot kapott, hogy kiadványban taglalja a Demokrata Néppárt, tehát a KDNP elődpártjának a korabeli történetét. 68 millió forintot ítéltek meg az egyik legszembetűnőbb eseményre, a VIII. kerületi „Pesti Srácok Emlékparkra”, ahol a leírás szerint szeptember hatodika és október huszonharmadika között olyan kulturális, közösségi színteret hoztak létre, ahol az 56-os események emlékei között az év és a korszak művészete, sportja, divatja, étkezési szokásai elevenednek meg. Az átlátszó.hu konkrétan a nyilvánvaló politikai töltet miatt az Emlékpark ügyének a részleteiről kérdezett, de ugyanazt a feleletet kapták az Emlékbizottságtól, mint mi.

Érdekes mellékszáll

Kapott 16 millió forintot az X Kommunikációs Központ Nonprofit Kft. is egy projektre, hogy bemutassa 1956 roma hőseit plakátokon a fővárosi köztereken és a villamosokon, valamint a média eszközein keresztül. Az PR-ügynökség a közelmúltban a Népszínház utcai Menedék – Migránsokat Segítő Egyesületnek tartott úgynevezett workshopot. A Menedék alighanem a tevékenységi köre miatt látható kapcsolatba került több ellenzéki civil szervezettel, de megjelenésében még mindig inkább a szakmaiság dominál, nem az ellenzéki politika.

Hozzá kell tenni, hogy az egyes programok több forrásból is kaphattak támogatást, például az önkormányzat 1000 négyzetméternyi ingyenes területhasználattal, a Horváth Mihály téren segítette a Pesti Srácok Emlékparkot, melynek lebonyolításáért egyébként stílszerűen a Pesti Srácok kiadásáért felelős Gerilla Press Kft. a felelős. A Huth Gergely által irányított cég minisztériumokkal és a Fidesz frakciójával is szokott szerződéseket kötni, a hírportál erős kormánypártisága, erős ellenzékellenisége laikus szemmel is szembetűnő, a cégvezetőt korábban 2019-ig eltiltották cégvezetéstől a cég végrehajtás alatt állt, utóbbit az önkormányzati ülésen kifogásolta is az LMP a terület odaítélésekkor.

Mindettől független maga a Pesti Srácok Emlékpark megvalósulása akár egy kifogásolhatatlan projekt is lehet, az első képek megnyerőek, azonban a részletes elszámolás hiányában egyelőre csak a testközeli megtapasztalásban marad a publiklum részére, mint ellenőrzési eszköz. Schmidt Mária ismételten megerősítette számunkra azt is, hogy a Közalapítvány az Emlékév lezárását követően intézkedni fog az Emlékév során keletkezett közérdekű és közérdekből nyilvános adatok nyilvánosságra hozása érdekében…


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »