Schiffer: az LMP-t megpróbálják balra tolni

Schiffer András szerint tévedés lenne azt gondolni, hogy a párt stratégiai irányvonala az ö személyéhez fűződik. A párt 2018-ban egyedül indul a parlamenti választásokon.

Távozik a pártpolitikából Schiffer András. Az LMP alapítója döntését hétfő este közölte hivatalosan a párt elnökségével, majd másnap reggel az Index jelentetett meg egy interjút a politikussal. Schiffer akkor azt közölte: a társelnöki posztról június 1-jével, a parlamenti mandátumról augusztus 31-gyel mond le, majd ügyvédként dolgozik tovább. Párttagságát azonban megtartja.

Schiffer András csütörtök reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kérdésre válaszolva elmondta: lesz arra szándék, hogy az LMP-t „betolják” a baloldali erőtérbe. Ezzel a törekvéssel azonban akkor is szembesültek volna, ha a helyén marad.

Schiffer szerint az LMP az előző ciklusban már erőteljesen bizonyította, van, ami nem eladó, és tévedés lenne azt gondolni, hogy a párt stratégiai irányvonala az ö személyéhez fűződik. A Lehet Más a Politika a 2014 őszén elfogadott kongresszusi döntése értelmében egyedül indul a 2018-as választásnak, és ebben semmiféle változás nem várható – szögezte le a politikus.

Ha nem érezné stabilnak a pártot az ilyen jellegű nyomással szemben, akkor lehet, hogy „25-ször megfontolta volna a visszalépést” – jegyezte meg.

Stabil választói táborukat pont az a küzdelem kovácsolta össze, hogy „rettenetes erőkkel szemben” is meg tudták őrizni önállósságukat 2012-13-ban. Nyomatékosította: éppen azért merte meghozni a döntését, mert biztos abban, a személye nem befolyásolja az LMP-t.

Szó sincs kudarcról – értékelte a párt eddigi teljesítményét. Sikernek tartja azt, amit az elmúlt 6 évben letettek a parlamenti asztalra. Döntése ilyen értelemben nem a múltnak, hanem a jövőnek szól. Nem az a kérdés, hogy a párt bent marad-e a parlamentben, hanem hogy a jövőben áttörést tud-e elérni egy rendszerkritikus zöldpárt, és hosszabb távon kormányváltó erővé tud-e válni.

Schiffer András szerint lépésével 19-re lapot húzott, mert úgy gondolja, nagyobb hasznára lehet a pártnak és az eszmének, ha kívülről próbálja „aládúcolni ezt a történetet”.

Szembe kellett néznie azzal, hogy ha el akarják érni ezt a szintugrást, el kell végezniük azokat a feladatokat, amiket a napi darálóban nem tudnak. Amíg nincs meg az a szellemi erőtér, ami egyrészt a különböző globális konfliktusokkal (pl. migráció) szemben képes eligazítani, másrészt véleményét át is tudja törni a nyilvánosság felé, addig rettenetesen nehéz kihívóként fellépni.

Az utódlással kapcsolatos kérdésre elmondta: nem fogja letenni a voksot senki mellett, nem kíván ilyen módon beavatkozni a folyamatokba. Azt ízléstelennek tartaná.

Három pozícióról van szó – tette egyértelművé -, a parlamenti mandátum, a társelnökség és a frakcióvezetőség. A képviselőséggel kapcsolatban akkor jár jól a párt, ha megvizsgálja, kik azok, akik hatékonyan beépültek már a nyilvánosságba. A társelnöki pozícióval kapcsolatban pedig van több alkalmas jelölt is. Hadházy Ákos, Sallai Róbert Benedek, Ungár Péter és Gál József nevét említette a leköszönő politikus.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »