Schiffer a Demokratikus Koalíció kultúrájáról

Schiffer: a DK kultúrája összeegyeztethetetlen a demokratikus értékekkel

Az LMP egykori társelnök-frakcióvezetője a Demokrata című hetilapnak adott interjújában azt mondta, a Gyurcsány-párt értékrendjét jól szemlélteti, hogy „milyen gyűlöletcsoportok masíroznak” a közösségi oldalakon a DK „logója alatt”.

Az alkotmánybírák megválasztásához nyújtott támogatásukat magyarázva az egykori frakcióvezető úgy fogalmazott: nem igényel különösebb indoklást, miért előnyös, ha működnek a demokratikus intézmények.

Szavai szerint ha a jogalkotónak van ellensúlya, az megvédi az embereket és a demokráciát az önkényuralmi kísérletektől, ráadásul a korrupcióval szemben is áttételes önvédelmet biztosít.

Schiffer András hozzátette, hogy a parlamenti matematikából és az alkotmányos szabályokból is az következik, hogy a különböző frakcióknak megállapodásra kell jutniuk, és „ez a minta a társadalom számára is arra vonatkozóan, hogy igenis léteznek olyan kérdések hazánkban, amelyeknél együttműködésre vagyunk ítélve”.

Az emiatt az LMP-t ért jobbikos és DK-s támadásokra reagálva azt mondta, a Jobbik korábban azt nézte, hogy egy konkrét döntés a nemzet javát szolgálja-e az ő felfogásuk szerint. Ennek alapján szavaztak meg akkor is kétharmados törvényeket, amikor a Fidesznek ehhez megvolt a többsége – tette hozzá. Példaként említette: a Jobbik hozzájárult, hogy olyan bíró kerüljön be a testületbe, aki a hatalommal harmonikusan együtt kíván működni.

Arra a kérdésre, hogy ez utóbbi felveti a politikai zsákmányszerzés gyanúját Schiffer András azt felelte: „a Jobbik most egyértelműen erre ment rá”. Megjegyezte, hogy a szocialisták is próbálkoztak, de amikor Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke „rájuk szólt”, akkor meghátráltak és a „teljesen agyatlan, destruktív hozzáállást választották”.

A Gyurcsány-párt körüli gyűlöletcsoportokról beszélt az LMP volt társelnöke

A Gyurcsány-párt körüli gyűlöletcsoportokról beszélt az LMP volt társelnöke

A Demokratikus Koalíció és az LMP viszonyát értékelve az egykori frakcióvezető úgy fogalmazott: a DK olyan kultúrát testesít meg, ami összeegyeztethetetlen a demokratikus értékrenddel.

Szavai szerint ezt jól szemlélteti, hogy „milyen gyűlöletcsoportok masíroznak” a közösségi oldalakon a DK „logója alatt”.

Nem az a probléma, hogy a különböző pártok nem értenek egyet, mert ez a demokrácia hajtóereje.

A szélsőségesek viszont képtelenek arra, hogy ütköztessék a véleményüket, nézeteik sincsenek, vak hitek mozgatják őket és egyszerűen meg akarnak semmisíteni mindenkit, aki az útjukat keresztezi – jelentette ki Schiffer András.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »