Saul ráunt a túlélésre – holokausztfilm után most egy cigányregényen dolgozik

Saul ráunt a túlélésre – holokausztfilm után most egy cigányregényen dolgozik

Dollármilliókat kereshetne… óriási rajongótábort építhetne… de nem. Röhrig Géza inkább gitárkísérettel énekelne és regényt írna. Sokakat megdöbbentett a friss nyilatkozata – szomorkodik a holoipar veszteségén és hozsannáza annak hősét a Bors.

„Az a helyzet, hogy filmszerep nincs tervbe véve.”

Hogyan? A Magyar Filmhét alkalmából rendezett beszélgetés közönsége értetlenkedve hallgatott. Talán Röhrig Géza e szavait próbálták értelmezni. Hiszen, amit halottak, lehetetlenség. Példa nélküli, hogy a siker csúcsán, egy Oscar-díjas film főszereplőjeként, a díjátadó után pár nappal ilyet mondjon valaki. Egy Golden Globe- és egy Oscar-díjjal a zsebében az ember nyilvánvalóan bátrabban tervez, mint azelőtt, hiszen azonnal megtalálják a kecsegtető lehetőségek. Utazások, csillogó partik, ismertség, drága ékszerek és százezres pezsgők… közös fotók Sylvester Stallonéval és Ben Affleckkel, egy teljesen új élet. Az emberek 99 százaléka, ha kinyílna előtte ez az ajtó, Hollywood ajtaja, a lábát tolná a résbe, hogy be ne csukódjon.

– A feleségem mindig azt mondta, én egy túlélő vagyok. Ezért is vállaltam el a szerepet, minden ízében illett hozzám. De a helyzet az, hogy most már egy kicsit élni szeretnék, és nem túlélni. Ezért vá­gyom a csendet – és itt egy kicsit elmosolyodott a fővárosi MOM Park mozirészében összegyűlt közönség. Rajna Gá­bor, a film egyik producere a háttérben bólogatott, tudomásul vette, bármit készít a gárda, másik főszereplőt kell keresniük – a barátság pedig természetesen megmarad.

– A Saul berobbant az éle­tembe, én nem terveztem ezzel, csak eljátszottam a nekem szánt szerepet. Őrült siker lett, és nagyon jólesik, hogy sokan gratulálnak. Most sokan hívnak kávézni, olyanok, akik fél évvel ezelőtt a köszönésemet sem fogadták, és talán sokan dolgoznának velem szívesen. De én más utat járok.

– Szeretnék egy regényt befejezni, amit már elkezdtem írni. Ez egy családregény család nélkül, én így nevezem. Egy cigány fiúról szól, aki nevelőintézetben nőtt fel, a magyaroknak cigány, a ci­gá­nyok­nak magyar. Elindul, és megkeresi az édesanyját. Halott tenger lesz a címe. Emellett dalokat írok egy szál gitárra, azokat szeretném játszani. Ezek érdekelnek engem, nem a csillogás. Hiába nyíltak ki Hollywood ajtajai, én azokon nem kívánok be­lépni – ismételte meg, s itt már senki sem nézett rá értetlenkedve.

– Imre Kertész után Saul holopropagandistáinak is állami kitüntetéssel köszönik meg a nemzeti bűntudatkeltést

– "Nagyot nyertek a zsidók"

– Csak a pénzünkért jöttek: továbbra is külföldön fognak élni Saul fiai

– Oscar-gála: szokás szerint egymást díjazták a zsidók – magyar film idén sem kapott elismerést


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »