Sátrakat állítanak fel Milánóban a visszaküldött bevándorlóknak

MTI nyomán

Miután a svájci hatóságok az elmúlt hetekben több száz, illegálisan az alpesi ország területére lépett embert fordítottak vissza Olaszországba, Milánó önkormányzata szerdán felvetette, hogy sátrakat állítanának fel a városban az ott rekedt 3300 menedékkérő számára.

Guiseppe Sala milánói polgármester azt mondta, megvizsgálják a sátras elszállásolás lehetőségét, mivel már nincs több hely az érkezők számára rendelkezésre bocsátott épületekben. Jobboldali pártok bírálataira reagálva leszögezte, ez nem jelenti azt, hogy Milánó “sátortáborrá” alakulna át.
   

A város főpályaudvarának közelében több mint négyszáz menedékkérőt helyeztek el egy olyan menekülttáborban, amely száz embernek képes megfelelően szállást biztosítani.
    
A menedékkérők többsége Eritreából, Etiópiából, Szomáliából és Szudánból származik, köztük sokan kiskorúak, akik egyedül jutottak el Európába. Mindannyian Németországba akarnak továbbutazni, a svájci határt azonban lezárták előttük.
    
Roberto Maroni, Lombardia tartomány vezetője hevesen bírálta Matteo Renzi olasz miniszterelnök kormányát. “A kabinet teljes mértékben elvesztette az irányítást a menekültprobléma kezelésében” – vélte, és azt hangoztatta, hogy Milánóba elsősorban gazdasági migránsok és nem menekültek érkeznek.
    
Olaszországban jelenleg 145 ezer menedékkérő tartózkodik, és ez a szám a jövőben tovább emelkedhet.
    
Róma jelenleg lázasan keresgél további szállásokat az érkezők számára. Angelino Alfano olasz belügyminiszter a Dél-Olaszországban uralkodó “szükséghelyzet” miatt azt követeli az olasz települések egyesületétől, hogy “tegyék lehetővé minden ezer lakos után 25 menekült” elszállásolását az egész ország területén. Matteo Salvini, a bevándorlásellenes Északi Liga vezetője hevesen ellenzi a lépést. Álláspontja szerint Rómának inkább arról kellene gondoskodnia, hogy már a bevándorlók csónakjainak Líbiából való elindulását megakadályozzák.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »