Sastin és Németh is ott lesz Rióban

Sastin és Németh is ott lesz Rióban

Az Ulánbátorban zajló világkvalifikációs viadalon női birkózóink közül 63 és 75 kilóban is megvan a kvóta a nyári olimpiára.

Az idei olimpiai kvalifikációs viadalok minden napjára jutott egy-egy magyar birkózó, aki kivívta riói szereplés jogát. Ez a sorminta most megszakadt, bár ezt senki sem bánja: az ulánbátori világselejtező második versenynapján Sastin Marianna (63 kg) és Németh Zsanett (75 kg) szerzett ötkarikás szereplési jogot.

A mai nap a nők léptek szőnyegre Ulánbátorban zajló világkvalifikációs viadalon, hogy megküzdjenek egymással a súlycsoportonkénti két olimpiai kvótáért. Az előzetes esélylatolgatások alapján a szakvezetés két részvételi jog megszerzésében bízott, és a magyar hölgyek valóra is váltották az elképzeléseket. Előbb a 2013-as világbajnok Sastin Marianna (63 kg) érvényesítette a papírformát, és a fináléig tartó menetelése során egyaránt 10-0-s technikai tussal söpörte el az ausztrál Kellyt és az új-zélandi Fordot, majd az elődöntőben 3-1-re verte a francia kadet vb- és Eb-győztes francia Larroque-ot, így kvótát szerzett.

– Végre megvan a kvóta, most már kizárólag Rióra kell odafigyelnem – jelentette ki Sastin Marianna, aki már a pár héttel ezelőtti Európa-bajnokságon szerzett bronzérmével is bizonyította remek formáját.

Amíg Sastin remeklése várható volt, addig Németh Zsanett (75 kg) menetelése a kellemes meglepetések kategóriájába tartozik. U23-as Európa-bajnokunk már a második mérkőzésén a brazíliai repülőjegyért küzdhetett – az elsőn 10-0-ra felülmúlta a tajvani Huj-cu Csangot –, mégpedig az ellen a német Anna Schell ellen, akit az idei korosztályos Eb döntőjében felülmúlt. Most is sikerült, méghozzá 4-1-re, így ő is kivívta a riói részvételt.

– Még el sem hiszem, hogy sikerült. Az U23-as Európa-bajnoki aranyam után kezdtem igazán hinni abban, hogy sikerülhet az olimpiai részvétel kivívása. Nagyon boldog vagyok – fogalmazott Németh.
A másik két magyar közül Galambos Ramóna (53) két győzelem után a negyeddöntőben vezető pozícióban megsérült, Barka Emese (58) második mérkőzésén szintén előnyből kapott ki tussal. Ezekben a kategóriákban két hét múlva Isztambulban adódik még esély kvótaszerzésre.

Vasárnap a szabadfogásúak következnek Ulánbátorban, a piros-fehér-zöld színeket Nagy Mihály (74), Szmik Attila (97) és Ligeti Dániel (125) képviseli majd. A magyar birkózás összesen már hét riói kvótánál jár, ennyi volt négy éve Londonban is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »