SaS: felháborító, hogy az uniós forrásokból az iskolák és az Akadémia nem kapott

SaS: felháborító, hogy az uniós forrásokból az iskolák és az Akadémia nem kapott

POZSONY. Az ellenzéki Szabadság és Szolidaritás felülvizsgálatot követel Peter Plavèan oktatásügyi minisztertõl annak kiderítése céljából, hogy miként fordulhatott elõ, hogy egyetlen cent támogatás se jussék a szlovákiai egyetemeknek és a Szlovák Tudományos Akadémiának a csaknem 300 millió eurós, hosszú távú, stratégiai kutatásokat célzó európai uniós forrásból.

Az ellenzéki Szabadság és Szolidaritás (SaS) szerint gyanút ébresztõ az európai uniós forráspénzek az oktatásügyi tárcánál történt elosztása – tájékoztatta a SITA hírügynökséget az SaS szóvivõje, Katarína Svrèeková.

A párt parlamenti képviselõje, Branislav Gröhling elmondta, az SaS megérti az egyetemi rektorok és a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) vezetésének felháborodását. Hozzátette: méretes botrányról van szó. „Távol állunk az állítástól, hogy kizárólag az egyetemeknek és az SAV-nek kellene lennie a kutatások központjának, ugyanakkor érthetetlen, hogy 300 millió a kutatásokra és a tudományos munkára szánt euróból egy centet sem kaptak“ – mondta Gröhling, aki szerint ez a helyzet ékes bizonyítéka az elfogultságnak ás az uniós forrásokkal való igencsak gyanús sáfárkodásnak. A képviselõ hozzátette, a helyzet katasztrofális képet fest az oktatásügy helyzetérõl, ahogy arról is, amint a Szlovák Nemzeti Párt (SNS), ezt a tárcát vezeti.

„A tudományok és a kutatómunka támogatása egyre alacsonyabb mértékû. Az oktatásügyi tárca ahelyett, hogy minõségi kutatómunka által felkarolná a szlovákiai egyetemeket, cégeket támogat a kutatásokra szánt pénzekbõl. Mindeközben figyelmen kívül hagyja a minõségi egyetemi javaslatokat, köztük a Comenius Egyetem a daganatos megbetegedések kutatásával foglalkozó orvostudományi projektjét“ – fejtette ki Gröhling.

Az SaS szerint Robert Fico második kabinetje a nélkül tette a cégek, vállalatok számára a tudományos kutatásokra fordított összeg az adóalapjukból történõ leírását lehetõvé, hogy ennek jogosultságát bárki is ellenõrizné. Ebben az összefüggésben a párt olyan esetekre hívta fel a figyelmet, amikor cégek olyan tevékenységet könyveltek el tudományos kutatómunkaként, aminek a kutatásokhoz távolról sem volt köze.

„Az SaS ezért attól tart, hogy ugyanilyen sorsra jutnak azok a céges projektek is, amelyek között az illetékes bizottság említett 300 millió eurót szétosztotta" – olvasható a liberális párt állásfoglalásában.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »