Sarkozy: A migránsok teljes asszimilációját kell elérni

Sarkozy: A migránsok teljes asszimilációját kell elérni

Integráció helyett a migránsok teljes asszimilációjára van szükség Nicolas Sarkozy volt francia elnök szerint. Sarkozy ismét indulna az elnökválasztáson; mind radikálisabb kijelentéseivel a Nemzeti Front szavazóit kívánja elcsábítani. Közben Calais-ban megkezdődött a fal építése, és a dzsungelnek nevezett migránstábor felszámolása.

Gőzerővel halad a calais-i kikötőhöz vezető utat védő fal alapozása. A Nagy-Britannia által finanszírozott, egy kilométer hosszú, négy méter magas fallal azt akarják megakadályozni, hogy a migránsok feljussanak az Angliába tartó kamionokra.

A francia kormány közben újra hozzáfogott a sátortábor felszámolásához. Országszerte osztanák szét a tízezer migránst, ami ellen már számos település tiltakozott.

„Szerintem csak a hatalmas probléma elkendőzéséről van szó. Falat építünk, egyik helyről a másikra költöztetjük őket, de csak máshová toljuk a problémát” – mondja egy calais-i lakos.

A dzsungelnek is nevezett sátortábor lakói egyre erőszakosabban próbálnak feljutni a kamionokra, megkeserítik a helyiek életét is, akik főleg a közbiztonságra és a járványveszélyre panaszkodtak az elnökválasztási kampány részeként a településre látogató Nicolas Sarkozynek.

„Azért vagyok itt, hogy Calais népével találkozzak, nem a dzsungelt meglátogatni jöttem. Azt akarom, hogy ne legyen dzsungel” – mondta a Népi Mozgalom Unió vezetője.

Sarkozy érzi a közhangulat változását, ezért egyre többet merít a közvélemény-kutatásokat vezető, radikális jobboldali Nemzeti Front programjából. Egy hétfői kampánygyűlésen arról beszélt, hogy nincs szükség sikertelen integrációra, a migránsok teljes asszimilációját kell elérni. Saját példáját hozta fel: mint mondta, apja magyar, anyai nagyanyja görög, de ő nem ismeri sem a magyar, sem a görög történelmet, mert már francia.

Sarkozyt a szocialista politikusok mellett a szintén az elnökjelöltségre pályázó Alain Juppé is bírálta, aki szerint ha a gyökereket kivágják, a fa is elhal. A jobbközép Juppé főleg a baloldali voksokra pályázik.

„Tudom, hogy Franciaország ma szenved, köszönhetően annak az elnöknek, akinek az elnöksége különösen katasztrofális” – közölte Juppé.

Összesen hét jelölt indul a jövő évi elnökválasztáson. A felmérések szerint Marine Le Pen biztosan bejut majd a választás második, döntő fordulójába, ahol egy mérsékelt jobboldali jelölttel, Sarkozyvel vagy Juppéval mérkőzik majd meg.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »