Sárkánydomb: nem mismásol tovább a kovásznai prefektus

Sárkánydomb: nem mismásol tovább a kovásznai prefektus

Úgy tűnik, felhagyott a valóság elkendőzésével Kovászna megye prefektusa: Sebastian Cucu közleményben ismerte el, hogy valójában azért akadályozza Sepsiszentgyörgyön a Sárkánydomb megvalósítását, mert a projekt nem tetszik a helyi román közösségnek, így veszélyezteti a társadalmi békét. 

sarkanyd44345_b(látványterv)

A kormánymegbízott eddig hivatalosan azzal érvelt, hogy a helyi önkormányzat nem szerezte meg a védelmi minisztérium és a hírszerző szolgálat engedélyét a központba tervezett térplasztika kivitelezéséhez. Mostani közleményében Cucu ugyan ismét a jóváhagyások hiányával, illetve a törvény be nem tartásával indokolja, hogy miért vonatta vissza a területrendezési tervet, de ezúttal az etnikai kártyát is előhúzza.

A prefektus úgy fogalmaz: az általa vezetett intézmény feladata a társadalmi béke megőrzése, ők pedig figyelembe vették az elégedetlen román civil szervezetek petícióit. Ezekben az szerepelt, hogy a „hét méter magas mesterséges domborzati forma akadályozná a rálátást a Mihai Viteazul szoborcsoportra, akadályozná a román kulturális és más jellegű rendezvények, például a román nemzeti ünnep megtartását”. Sebastian Cucu szerint így a helyi önkormányzatnak úgy kellene átalakítania az érintett területen a zöldövezetet, hogy az ne emeljen „felesleges és diszkriminatív” dombot, ami árthat a város békéjének. A kormánymegbízott ugyanakkor úgy fogalmaz: „nem mi akadályozzuk a főtér átépítését, hanem a helyi hatóságok”.

Az ügyre reagálva Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere lapunknak úgy fogalmazott: elvi kérdés, hogy a Bukarestben kinevezett prefektus vagy a város lakói által megválasztott 21 fős testület dönti el, hogyan nézzenek ki a terek, milyen lesz a város zászlója, vagy miként nevezik el az utcákat. „Az önkormányzat álláspontja egybecseng a szakértők véleményével, eszerint akkor lesz teljes a főtér felújítása, ha lesz egy negyedik homlokzata is. Ez lehet épület vagy zöldövezet. Mi a park bővítése mellett döntöttünk, ezen az úton haladunk tovább függetlenül attól, hogy a prefektus mit gondol” – hangsúlyozta az elöljáró.

Antal ugyanakkor tisztában van azzal, hogy ez nem rövid távon fog megvalósulni: hónapok, sőt évek telhetnek el úgy, hogy akadályozzák a projektet, de addig is megpróbálják élhetővé tenni a teret anélkül, hogy lemondanának az elveikről. Az önkormányzat egyébként nemrég közölte: ideiglenesen köztéri installációval, szabadtéri programokkal hidalják át az átmeneti időszakot.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »