Sárkánydomb: nem mismásol tovább a kovásznai prefektus

Úgy tűnik, felhagyott a valóság elkendőzésével Kovászna megye prefektusa: Sebastian Cucu közleményben ismerte el, hogy valójában azért akadályozza Sepsiszentgyörgyön a Sárkánydomb megvalósítását, mert a projekt nem tetszik a helyi román közösségnek, így veszélyezteti a társadalmi békét – számol be Bíró Blanka a kronika.ro-n.

A kormánymegbízott eddig hivatalosan azzal érvelt, hogy a helyi önkormányzat nem szerezte meg a védelmi minisztérium és a hírszerző szolgálat engedélyét a központba tervezett térplasztika kivitelezéséhez. Mostani közleményében Cucu ugyan ismét a jóváhagyások hiányával, illetve a törvény be nem tartásával indokolja, hogy miért vonatta vissza a területrendezési tervet, de ezúttal az etnikai kártyát is előhúzza.

A prefektus úgy fogalmaz: az általa vezetett intézmény feladata a társadalmi béke megőrzése, ők pedig figyelembe vették az elégedetlen román civil szervezetek petícióit. Ezekben az szerepelt, hogy a „hét méter magas mesterséges domborzati forma akadályozná a rálátást a Mihai Viteazul szoborcsoportra, akadályozná a román kulturális és más jellegű rendezvények, például a román nemzeti ünnep megtartását”. Sebastian Cucu szerint így a helyi önkormányzatnak úgy kellene átalakítania az érintett területen a zöldövezetet, hogy az ne emeljen „felesleges és diszkriminatív” dombot, ami árthat a város békéjének. A kormánymegbízott ugyanakkor úgy fogalmaz: „nem mi akadályozzuk a főtér átépítését, hanem a helyi hatóságok”.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »