Sárkánybarlangok – Időszaki kiállítás a Galántai Honismereti Múzeumban

2016 december 7-től 2017. február 25-ig látható a Galántai Honismereti Múzeumban a Sárkánybarlangok című kiállítás a liptószentmiklósi Szlovák Természetvédelmi és Barlangászati Múzeum tárlata.

 

A sárkányok mitológiai lények, főleg európai és ázsiai nemzetek meséiben, legendáiban vagy mondáiban találkozhatunk velük már ősidők óta. Míg az európai sárkányok a gonoszság, a szerencsétlenség és a szenvedés megtestesítői, a kelet-ázsiai (kínai, japán) népek sárkányai a szerencsét és a termékenységet jelképezik.

 

 

A sárkányok létezése nemcsak az egyszerű emberek képzeletében élt, hanem több jelentős középkori és újkori természettudós is külön állatfajként osztályozta őket. Egyes írásokban „létező” szörnyetegekként említik a sárkányokat, a nemesi vagy egyházi méltóságok gyűjteményeinek kitömött példányait. A sárkányok állítólagos maradványait különféle nyavalyák és betegségek gyógyítására használták.

 

A 18. és 19. században olyan nézetek láttak napvilágot, miszerint az európai barlangokban talált hatalmas termetű csontvázak nem mesebeli sárkányok maradványai, hanem az évezredekkel ezelőtt kihalt barlangi medvéké. Számtalan ezekhez hasonló leletet találtak szlovákiai barlangokban is, melyek régóta a nép hiedelmeit táplálták a földalatti zugokban élő rejtélyes vérszomjas sárkányok létezéséről.

 

 

A kiállítás három részből áll. Az első részben a sárkányt vallási és mitológiai szerepkörben mutatja be mint egyfajta csodajelenséget, és mint a népmesékben vagy mondákban szereplő lényt. A következő részben ismerhetjük meg a tudósok álláspontját, és a sárkányokkal kapcsolatos tudományos magyarázatok fejlődését, melyek állatfaji kategóriába sorolták őket. A kiállítás utolsó részében mutatjuk be a barlangi medvét, amelyek maradványai régtől fogva azt a képzetet táplálták a nép körében, hogy sárkányok valóban léteznek.

 

A 3 – 10 év közötti gyermekek számára (min. 6 fős csoport) múzeumpedagógiai foglalkozást is biztosítunk. Mesét olvasunk fel a sárkányról. Ezután lehetőséget adunk a gyerekeknek, hogy „kiszabadítsák a királylányt a sárkány fogságából”. A kiállítással kapcsolatos kérdésekre adott helyes válaszok vezetnek el a számkódhoz: ez nyitja a rég elrabolt királylány cellájának ajtaját.

 

Kapcsolattartó: Bús Katalin, Galántai Honismereti Múzeum, 031/780 5535, busova.katarina@zupa-tt.sk

 

Körkép.sk/GHM


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »