Sarapova: Nagy hibát követtem el

Sarapova: Nagy hibát követtem el

Doppingolt a világ egyik legjobb női teniszezője – ezt maga Marija Sarapova ismerte be. Azt állítja, nem tudott arról, hogy az általa tíz éve használt szer januárban tiltólistára került. Az egyik szponzor máris szerződést bontott a sportolóval.

„Néhány nappal ezelőtt kaptam egy levelet a Nemzetközi Teniszszövetségtől arról, hogy pozitív lett a doppingtesztem az Australian Openen. Tényleg megbuktam a doppingteszten, és ezért vállalom a felelősséget. Az orvosomtól már tíz éve kapom a mildronát nevű gyógyszert, és néhány napja, miután megkaptam a szövetség levelét, megtudtam, hogy ennek van egy másik neve is, amelyről nem tudtam: meldonium. Nagyon fontos, hogy megértsék: ez a gyógyszer tíz éven át nem volt rajta a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség tiltólistáján, vagyis tíz éven át legálisan szedtem. De január elsején a szabályok megváltoztak, és a meldonium tiltott anyaggá vált, amiről nem tudtam” – mondta a történtek kapcsán a korábbi világelső orosz.

Sarapova szerint a meldoniumnak nincs teljesítményfokozó hatása, ő csak azért szedte, mert a 2000-es években gyakran betegeskedett.

„Az orvosom több egészségi problémára adta ezt a gyógyszert 2006-ban. Sokszor lettem beteg, havonta voltam influenzás, rossz volt az EKG-m, és cukorbetegségre utaló jeleket is észleltek rajtam. Nagy hibát követtem el, csalódást okoztam a rajongóimnak és a sportágnak, amelyet négyéves korom óta űzök, és nagyon szeretek. Tudom, hogy a tetteimnek következményei lesznek, és nem akarom így befejezni a pályafutásomat. Nagyon remélem, hogy lesz még esélyem teniszezni. Tudom, hogy sokan azt hitték, hogy ma a visszavonulásomat jelentem be, de ha ezt valaha is megteszem, ez valószínűleg nem egy Los Angeles-i hotelben lesz majd, ahol ilyen csúnya a szőnyeg” – mondta a klasszis.

A doppingolásról szóló bejelentése után a sportruházat-gyártó Nike azonnal szerződést bontott Sarapovával.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »