Sajószentkirályon tartották a Gólyahír Program gömöri nyitórendezvényét

Sajószentkirályon tartották a Gólyahír Program gömöri nyitórendezvényét

SAJÓSZENTKIRÁLY. Sajószentkirályon tartották a Rákóczi Szövetség a határon túli magyar újszülötteket megszólító új programjának, a Gólyahír Programnak a nyitórendezvényét.

A Rákóczi Szövetség rimaszombati és tornaljai szervezetei, a Szövetség a Közös Célokért Rimaszombati Területi Irodája Sajószentkirály község önkormányzatával, óvodájával, valamint a református egyházközséggel együttmûködve szervezte meg a program gömöri nyitórendezvényét a település református templomában. A Gólyahír a Rákóczi Szövetség a határon túli magyar újszülötteket megszólító új programja, amely a Beiratkozási Program eleme. A Rákóczi Szövetség a Gólyahír Programot  2017 májusától azokra a területekre terjesztette ki, ahol a Beiratkozási Programja jelenleg is mûködik.

Petrovay László, a Rákóczi Szövetség munkatársa portálunknak elmondta, ez a teljes Felvidéket, Kárpátalja Felsõ-Tisza vidékét, a partiumi Bihar megyét, Temesvárt és környékét, Dést és környékét, Nagybányát és környékét Erdélyben, valamint a Délvidéket, illetve Horvátországot jelenti. „Olyan magyar családok kapják ezt meg, akiknek gyermekük született 2017 folyamán” – magyarázta.

Sajószentkirályon egy kettõs keresztelõt követõen az istentisztelet részeként Petrovay László mutatta be a program fontosságát, melynek lényege, hogy minden újszülött gyermek, aki magyarul beszélõ családban születik, megkapja a Szövetség Elsõ könyvem címû kötetét. „Ez nem csak egy egyszerû babanapló, nem csak a gyermekek fejlõdését lehet ebben nyomon követni, illetve rögzíteni, hanem emellett különbözõ meséket, dalokat, verseket is tartalmaz, valamint a Himnuszt és a Szózatot is. Fontosnak tartottuk ezeket az elemeket is beleépíteni ebbe a babanaplóba, így is hangsúlyozva az anyanyelvhasználat fontosságát” – fejtette ki Petrovay László.

Gál Sándor, a Rimaszombat és Vidéke Polgári Társulás alelnöke személyes példát bemutatva hangsúlyozta a könyv fontosságát. Apaként közel két évtizede vezetik gyermekük ún. elsõ könyvét, amely végig kíséri nemcsak lányuk, de az egész család eddigi életét is egyben.

„A legfontosabb, hogy ebbe a könyvbe mi is magyarul írhattunk, és ehhez az kellett, hogy magyarul tanuljunk, magyar óvodába, magyar iskolába járjunk. Ezt kértem most a jelenlévõ szülõktõl is, hogy õk is próbálják ezt a példát követni, azon legyenek, hogy a gyerekeik magyar iskolába, óvodába kerüljenek és megtanulják mindazt, ami az élethez szükséges – magyarul” – fogalmazott Gál Sándor.

Sajószentkirályon az ünnepi istentisztelet keretében öt darab Elsõ könyvem címû kiadványt osztottak ki. Papp Zsófia Julianna, aki 2017. január 25-én született, az egyike azoknak, akinek szülei ezek után bejegyezhetik életútja fontosabb szakaszait a kiadványban. A kislány édesanyja, Papp Zsuzsanna hangsúlyozta, fiukhoz hasonlóan Zsófiát is magyar iskolába fogják íratni, magyar dalocskákat, magyar mondókákat fognak neki tanítani. „Ez nagyon fontos számunkra, hisz minket is magyar szellemben neveltek a szüleink, és mi is szeretnénk ezt továbbvinni” – mondta.

A programot a Rákóczi Szövetség határon túli partnerszervezeteivel közösen szervezi és bonyolítja le, együttmûködve minden olyan személlyel és intézménnyel, akiknek fontos a magyar megmaradás ügye.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »