Saját szabályaikat is felrúgnák Orbánék a titkolózással

A kormány alaptörvény-ellenesen korlátozná az adatok megismerhetőségét – közölte a Transparency International.

Az információszabadság elleni újabb támadás a teljes állami vállalati szféra esetében kizárná a közpénzhasználat nyomon követhetőségét – írja a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a Transparency International. Kiemelik, hogy a törvényjavaslat, melyre a minap a 444.hu hívta fel a figyelmet, az összes állami és önkormányzati vállalat számára lehetővé tenné, hogy eltitkoljon minden adatot.

Újra próbálkoznak

A nyilvánosság teljes kizárásához elegendő lenne arra hivatkozni, hogy az adatok közzététele azáltal sértené az adott cég piaci érdekeit, hogy a versenytársát indokolatlan előnyhöz juttatja – derül ki az irományból. Felhívják rá a figyelmet, hogy ezzel a taktikával éltek a Magyar Postánál, ami be is jött, valamint az MNB-s alapítványoknál, ami viszont nem – az Ab vonatkozó döntéseiről itt olvashat bővebben.

A jelent végképp eltörölni

„A kormány szerint csupán a »hatályos törvényi rendelkezésekhez képest pontosítást jelentő« módosításra azért van szükség, mert az »információszabadság társadalmi rendeltetésével össze nem férő tág értelmezése« aránytalanul korlátozza a »jogszerű nemzetgazdasági érdekeket«” – írja a Transparency International Magyarország. Megjegyzik, hogy „a kormány ugyanis, a jól bevált megoldást alkalmazva, ezt a közadat-korlátozást is azonnali hatállyal léptetné életbe. Vagyis az új szabályokat az elfogadásukkor folyamatban lévő adatkérésekre és közérdekű adatok kiadása iránt éppen zajló perekre is alkalmazni kellene.”

A szervezet ugyanakkor felhívja a figyelmet az Alkotmánybíróság közelmúltbéli, MNB-s alapítványokat érintő határozatára, melyben az „adatok megismerésének visszaható hatályú korlátozását is alaptörvény-ellenesnek ítélte”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »