Saját pártjából figyelmeztették Hillary Clintont

A Demokrata Párt kongresszusi szenátusi csoportjának vezetője figyelmeztette Hillary Clintont, hogy nem választhat tetszése szerint alelnököt. Közben Bernie Sanders – Clinton vetélytársa – egy interjúban azt bizonygatta, hogy politkájával nem árt a demokratáknak.

A Fox televízió egyenesen „Hillary-bombának” minősítette Harry Reid keddi interjúját, amelyben a rendkívül befolyásos demokrata párti politikus arra figyelmeztette a demokraták várható elnökjelöltjét, hogy „bármire képes lesz”, ha Hillary Clinton olyan alelnököt választ, aki szerinte árt a pártnak. A figyelmeztetést elemzők kivétel nélkül rendkívül szokatlannak tartják, kivált, mert nyilvánosan hangzott el; a Demokrata Pártban eddig nem bírálták nyíltan Hillary Clintont.

Hírdetés

Harry Reid egy kedd reggeli televíziós interjúban fejtette ki véleményét, s pontosította: semmiképpen nem támogatja, hogy Clinton olyan államból válasszon demokrata párti politikust, amelynek kormányzója republikánus. Eddig nyilvánosságra került hírek szerint ugyanis Clinton három olyan demokrata szenátorral egyeztetett, aki republikánus kormányzó irányította államban politizál. Elizabeth Warren – a Demokrata Párt balszárnyának politikusa – Massachusetts szenátora, Sherrod Brown ohiói, Cory Booker pedig New Jersey szenátora, s Clinton mindhármukkal tárgyalt egy esetleges alelnökségről.

Közben Bernie Sanders az ABC televízió déli talkshow-műsorában amellett érvelt, hogy az elnökjelöltségért folyó küzdelemben maradása egyáltalán nem gyengíti a Demokrata Pártot, hanem éppen ellenkezőleg: inkább élénkíti és erősíti a pártot. A vermonti szenátor elismerte, hogy a pártelit nem kedveli őt és azt sem, hogy nem hajlandó visszalépni. „Azt szeretnék, ha tovább állnék és a régi módon mehetne tovább minden” – fogalmazott a szenátor. Sanders azt is elmondta, hogy sok új szavazót hozott a Demokrata Pártnak, s az elnökjelöltségért folytatott küzdelme ahhoz segítette a demokratákat, hogy példa nélküli mértékben vonzzon spanyolajkú és fiatal amerikaiakat.

Sanders visszatért az egy nappal korábban, az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújára, amelyben többek között kijelentette, hogy a demokraták elnökjelölt-állító országos konvenciója várhatóan „zűrös” lesz. A keddi interjúban azt mondta: „Amerikában az embereknek joguk van a demonstrálásra… Mondanom sem kell, hogy elítélem az erőszak minden formáját, és a konvención is ezt teszem majd, de az élénk vitában nem látok semmi rosszat”. Bernie Sanders egyébként Kaliforniában kampányol, ahol június 7-én lesznek az előválasztások.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »