Saját maga ellen rendelt el légicsapást az orosz főhadnagy

Saját maga ellen rendelt el légicsapást az orosz főhadnagy

Az orosz különleges alakulat tisztjét hazájában hősként ünneplik, holttestét pénteken szállították vissza Oroszországba, temetésére május 6-án kerül sor.

 

A25 éves Alexander Prokhorenko főhadnagy, akit a média az orosz Rambo-ként emlegetett, a szíriai Palmüra városának visszafoglalása közben keveredett tűzharcba az Iszlám Állam dzsihadistáival, akik körbezárták őt. Mivel nem volt esély a menekülésre, nehéz döntésre szánta el magát: saját pozíciója ellen rendelt el légicsapást, ami számára és támadói számára is a biztos halált jelentette.

 

Prokhorenko főhadnagy feladata az volt, hogy felderítse és bombázás céljából bemérje az Iszlám Állam állásait. „A főhadnagy hősként halt meg, saját maga ellen rendelt el légicsapást, miután körbezárták a terroristák”- mondta az orosz katonaság szóvivője.

 

Forrás: Sputniknews.com

 

A főhadnagy utolsó rádióbeszélgetésének leirata szerint bevetés közben arra kapott parancsot, hogy vonuljon vissza a biztonságos zónába, ami azonban nem volt kivitelezhető. Az ellenséges erők körbefogták, muníciója elfogyott, így nem látott más lehetőséget maga előtt.

 

„Körül vagyok zárva, már kint vannak, nem akarom, hogy elfogjanak… Katonához méltón akarok meghalni, és magammal viszem ezeket a szemeteket is”, mondta a parancsnoksággal rádión kommunikáló katona.

 

„Itt a vége, parancsnok úr, köszönök mindent, mondja meg a családomnak és a hazámnak, hogy szeretem őket”, hangzottak Prokhorenko utolsó szavai, majd megadta a koordinátákat a bombázáshoz.

 

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök posztumusz az Orosz Föderáció Hőse címmel tüntette ki Prokhorenko-t.

 

Palmüra városát egy évvel ezelőtt foglalta el az Iszlám Állam. A számos, felbecsülhetetlen értékű történelmi emlékkel és műkinccsel rendelkező várost a radikálisok szinte teljesen elpusztították, a mozdítható kincseket pénzzé tették a terrorakciók finanszírozásához. Oroszország a szíriai harcokba hivatalosan 2015 szeptemberétől avatkozott be a kormányerők oldalán.

 

Forrás: Twitter.com

 

HNonline.sk

Nyitókép: BusinessInsider.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »