Saját alkotóját is akadályozza a kínai internetes tűzfal

Maga a kínai nagy tűzfal atyja kerülte meg egy nyilvános előadáson az általa létrehozott internetes védelmi rendszert, melyet azért hívtak életre, hogy elvágják a kínai internetezőket a kommunista párt által nemkívánatosnak tartott, jórészt nyugati tartalmaktól – írja a Guardian.

A beszámolók szerint Fang Binxing a Harbini Műszaki Intézetben adott elő, amikor be akart mutatni a hallgatóságnak egy dél-koreai internetes oldalt, amit viszont a kínai cenzor-tűzfal nem engedett megnyitni.

Fang ezután mindenki szeme láttára létrehozott egy virtuális magánhálózatot (virtual private network), amivel könnyedén megkerülhette saját teremtményét. Noha ez a módszer illegális, mégis rengeteg kínai internetező használja arra, hogy látogathassa a cenzúra által letiltott nyugati oldalakat, például a Facebookot. Az viszont már megdöbbenést keltett, hogy maga az Aranypajzs projekt – ez a tűzfal hivatalos neve – létrehozója hágta át a szabályokat.

A Ming Pao hongkongi lap beszámolója szerint a szervezők berekesztették az eseményt, miután a hallgatóság a trükközés miatt kritizálni kezdte Fangot. Különböző, interneten megjelent vélemények szerint az eset kínosan mutatta meg a kínai internetes cenzúra természetét.

Az Aranypajzs projektet az ezredfordulón kezdték megvalósítani, szigorított változatát 2012-ben indították útjára. Állítólag több tízezer rendőr felügyeli, hogy a kínai lakosság ne tudjon hozzáférni a Kínai Kommunista Párt által nemkívánatosnak ítélt tartalmakhoz.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »