S. Valentint nem szabad ráereszteni a társadálomra

Három hónappal a 18. születés napja előtt gyilkolt, büntetése ezért maximum 15 év lehetett. A bíróság viszont úgy látta, hogy azt meg is kell kapnia, amit a törvény lehetővé tesz. Ha felnőttként gyilkolt volna, jó eséllyel élete végéig börtönben marad, mert többszörösen visszaeső erőszakos bűnözőként 2014 decemberében kegyetlen ámokfutóként gyilkolt meg egy férfit, és a család többi tagjára is rátámadt, de nekik sikerült megvédeni magukat.

Magyar Menedék - Badiny

Ha S. Valentin csak három hónappal lett volna idősebb, amikor gyilkolt, akár életfogytiglant is kaphatott volna. Ám mivel csak 17 éves és 9 hónapos volt, maximum 15 évet kaphat. Első fokon csak 12 évre ítélték, ügyvédje szerint ez is sok, mert a büntetés kiszabásánál a fiatalkorú nevelése a cél.

Az ügyész szerint azonban S. Valentin fiatal kora ellenére is elvetemült bűnöző, a pénz, az értékek megszerzése érdekében erőszak alkalmazásától, sőt, az élet kioltásától sem riad vissza. Vele szemben nincs helye méltányosságnak.

2014 decemberében S. Valentin a menetrend szerinti buszjárattal érkezett Gyarmatra. Nem készült rá, hogy ölni fog, de közeledett a karácsony, ő pedig, hogy ajándékot tudjon venni a családjának, pénzt akart, bármi áron. Alaposan feltérképezte falut, végül kinézett magának egy házat. Somogyi Ferencnét a támadás emléke örökké kísérteni fogja, aznap elvesztette a férjét. 43 éves házasok voltak, ahogy mondta, nagyon jól éltek.

Képzett bűnöző volt

A támadó, fiatal kora ellenére képzett bűnöző volt, az apjától tanulta. Lopások, betörések is voltak már a számláján, és ehhez az akcióhoz is profi módon látott hozzá: maszkot, kesztyűt húzott. A kertbe könnyen bejutott, mivel arrafelé nem volt szokás zárni a kaput. Nyitva találta a kazánház ajtaját is, beosont és kutatni kezdett. Közben borsot szórt szét – a bűnözők általában így próbálják megnehezíteni a nyomozókutyák dolgát.

A baj csak az volt, hogy a fiú nem talált semmi értékeset. Begyújtott a kazánba, a jó melegben pedig elbóbiskolt.

Somogyi Ferencné azt mesélte, arra ébredt, hogy a házban szinte tüzelnek a radiátorok, ezért lement a kazánházba, és többször rákiabált a fiúra, mire az felébredt.

A rendőrség úgy gondolta, a betörő nem megy vissza

Mikor a fiú felriadt, az első döbbenet után mindketten menekülni kezdtek. A fiú az udvarra, az asszony pedig vissza a házba, a kazánházból ugyanis közvetlenül oda is vezetett egy lépcső. A család természetesen hívta a rendőrséget. A nyomozók biztosak voltak benne, hogy a betörő nem fog visszatérni, de már másnap visszatért.

A fiatalember úgy döntött, még egyszer megpróbálja ugyanazt a házat. Az utolsó szó jogán azt magyarázta, hogy ez voltaképpen nem is az ő ötlete volt, a nagybátya vette rá, aki ráadásul el is kísérte az újabb akcióra.

A háziak ezen az estén már jól bezárkóztak, a támadó ezért egész éjjel a kertben lopakodott. A családfő, Somodi Ferenc csak reggel jelent meg, lement a kazánházba, hogy begyújtson. A betörő, aki ezúttal vitt magával egy fejszenyelet is, utána osont. Nem tudni, hogy az idős férfi észrevette-e a támadót, azt sem, hogy próbált-e védekezni. Mindenesetre az első ütés hátulról érte a fejszenyéllel, aztán később még egy, de ezúttal egy baltával, amit a kazán mellett talált a gyilkos. Ez a csapás ölte meg a férfit.

Nem találtak nyomot a gyilkos fegyveren

Korábban, az elsőfokú tárgyaláson alaposan megvizsgálták a baltát. S. Valentin ugyanis csak azt ismerte el, hogy a fejszenyéllel ütött, azt következetesen tagadta, hogy a baltához hozzáért volna. Az ugyan egyértelmű volt, hogy az volt a gyilkos fegyver, csakhogy – ahogy az ügyvéd mondta a másodfokú tárgyaláson – S. Valentintől semmilyen nyomot nem találtak rajta.

Ezért mondta az utolsó szó jogán a fiatalember, hogy a gyilkosság napján nem egyedül hatolt be a házba, arra célzott, hogy a gyilkos csapást a nagybátya mérhette az áldozatra.

A bíróság azonban végül egyetlen szót sem hitt el a fiatalember védekezéséből, és 12 évről a maximálisan kiszabható 15 évre súlyosbította a büntetését.

Széplaki László, a Győri Ítélőtábla tanácselnök azt mondta: a vádlott által elkövetett bűncselekmény annyira gátlástalan és olyan mértékű megdöbbenést, közfelháborodást okozott, amelyet a bíróságnak is értékelnie kell.

S. Valentin korábban már számtalanszor megváltoztatta a vallomását, így a bíróság szerint csak azt lehet neki elhinni, amit bizonyítékok támasztanak alá. Márpedig azt semmi sem igazolja, hogy rajta kívül más is járt volna a házban. Sőt, amit a gyilkosság után művelt, pont az ellenkezőjére utal.

Az idős asszonytól pénzt és ékszereket követelt

Miután leterítette áldozatát a kazánházban, a fiú elővett egy riasztópisztolyt a zsebéből, és úgy döntött, odafent folytatja a vadászatot. Felment a házba vezető lépcsőn, és szinte azonnal Somogyi Ferencnébe botlott.

Az idős asszonyt a fejéhez szorított pisztollyal fenyegette a rabló, pénzt és ékszereket követelt. A zajra azonban előjött a házaspár 21 éves fia, aki ellökte a támadót, de amikor látta, hogy annak pisztolya van, inkább megragadta az anyját, és bezárkóztak egy szobába. Valentin patthelyzetbe került: mivel a pisztolya csak műanyagból volt, tudta, hogy a fiúval nem tud elbánni. Jobb híján próbálta kérlelni, de aztán végül feladta és elment. Ha S. Valentinnek lett volna társa, a segítségével legyűrhette volna a házaspár fiát is.

A bíróság szerint a fiatalember azért nem hagyott nyomokat a gyilkos fegyveren, a baltán, mert kesztyű volt rajta. A fejszenyélen azonban – amivel szintén bántalmazta az áldozatot – megtalálták a DNS maradványait, azt ugyanis otthonról vitte magával, és még azelőtt megfogta, hogy felhúzta volna a kesztyűt.

híradó.hu


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »