Rusko-ügy: további részletek derültek ki

Rusko-ügy: további részletek derültek ki

POZSONY. A vádlottak a bírósági határozattal kapcsolatos információk szerint Pavol Ruskotól, a Markíza TV volt igazgatójától 16.597 eurónak megfelelő 500 ezer szlovák koronát, valamint Sylvia Volzová fényképét, leírását, címét és bevett szokásainak ismertetését is megkapták, illetve személyének a megsemmisítésére kérték fel őket – áll a Pozsonyi Kerületi Bíróság anonim határozatában, amellyel szabadlábra helyezték a Markíza Televízió volt vezetőjét, volt gazdasági minisztert, s amelyet a szabad információnyújtásról szóló törvény értelmében a TASR kért ki az illetékesektől.

Üzleti részesedésekről volt szó

A határozatból egyebek mellett az is kiderül, az áldozatot arra akarták kényszeríteni, hogy az akarata ellenére 50 százalékát más személyre ruházza át, s a vagyonjogai átruházása után egy besztercebányai (Banská Bystrica) bűnbanda végzett volna vele.

A határozatból az is kiderült, hogy Pavol Ruskónak 1997 októberében vagy 1997 novemberének elején Besztercebányára kellett utaznia, és a SBS Security 3 társaság helyiségiben a két további vádlottat, Mikuláš Černákot és Miloš Kaštant arra kérte, hogy legalább 20.000.000 koronáért (663.878 euróért) áldozatukat arra kényszerítsék, hogy a vonatkozó tulajdonjogait ruházza át egy eddig ismeretlen személyre, majd őt szándékosan eltették volna láb alól. Mivelhogy a károsult főként Pozsony megyében tartózkodott, ezért Mikuláš Černák és Miloš Kaštan ezt a kérést Róbert Lališnak továbbította, aki annak eleget is tett volna.

A vádlottaknak, köztük Ruskónak is, 1997 november közepén a pozsonyi Holiday Inn szállóban kellett találkozniuk, ahol Pavol Rusko az összes jelenlevőt ismét arra kérte, hogy végezzenek a kiszemelt áldozattal, és írott formában átadta nekik az ő adatait, illetve fotóját, leírását, konkrét címét és bevett szokásainak az ismertetését.

Hírdetés

Rusko tagadja a vádakat

Pavol Ruskónak még aznap vagy másnap ki kellett volna fizetnie 500.000 korona előleget, majd a bűnbanda ezután hajtotta volna végre a megrendelést. Az ügy csak 1997 decemberében állt le, amikor Mikuláš Černákot őrizetbe vették. Pavol Rusko azonban tagadja az ellene felhozott vádakat. Őt továbbra is azzal vádolják, hogy 1997-ben az alvilágtól rendelte meg az akkori társa, Sylvia Volzová meggyilkolását. Ellene vallott Mikulá Černák  is, aki további gyilkosságok elkövetése miatt az életfogytig tartó börtönbüntetését tölti.

Négy személyt vádolnak

Pavol Ruskón kívül a vádlottak között szerepel Miloš Kaštan, Róbert Lališ alias Kýbel és Mikuláš Černák is.

A Pozsonyi Kerületi Bíróság Ruskót november 21-én szabadlábra helyezte. Egyúttal arra kötelezte őt, hogy ne hagyja el az országot, viselje a kapott elektronikus karkötőt és rendszeres kapcsolatban álljon a kijelölt felügyelőjével.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »