Rövidre zárná a küzdelmet Trump

Rövidre zárná a küzdelmet Trump

Rövidre zárná a republikánus elnökjelöltségért folyó küzdelmet Donald Trump, aki a mai indianai előválasztások után már behozhatatlan előnyre tehet szert. A demokratáknál Hillary Clinton a férjét is újra csatasorba állítaná, Bill Clinton a munkahelyteremtésért lenne felelős. Az egykori first lady ismét visszalépésre szólította fel a vermonti szenátor Bernie Sanderst, aki sokadjára visszautasította azt.

57 republikánus delegált kegyeiért szállnak kedden versenybe az elnökjelölt-aspiránsok Indianaban. Az államban érvényes választási szabályok szerint a győztes „mindent visz”, vagyis aki nyer, megnyeri az állam összes delegátusának támogatását. Donald Trump reméli, hogy amennyiben legyőzi riválisát, Ted Cruzt, egyszer s mindenkorra megnyeri az elnökjelölti státuszt. A felmérések szerint Trump 49-34-re vezet riválisa előtt Indianában. „Tudják, ha nyerünk, akkor vége, és akkor nem kell a hazudós Ted Cruzzal törődjek, és az sem érdekel, ha elismer vagy nem ismer el, engem nem érdekel. De akkor nem kell aggódjak a hazudós Ted Cruz miatt és Kasich miatt sem, aki 13 százalékon áll” – mondta a republikánus elnökjelölt-aspiráns.

Indianában nemcsak a republikánusok tartanak előválasztásokat, hanem a demokraták is. Bernie Sanders arról beszélt, hogy elnökként milyen munkahelyteremtő intézkedéseket hozna. Az indianai Carrier Corporation ugyanis 2100 embert fog elbocsátani. „Na most itt Indianában egy igazi válsággal nézünk szembe. Van ez a Carrier Corporation, amit a United Technologies birtokol. És amit ez a vállalat tesz, az az, hogy vesz 2100 normálisan kereső dolgozót, és ennek a 2100-nak azt mondja, hogy bocsánat és köszönjük az évtizedes munkátokat itt, de jövőre Monterreybe költözünk, Mexikóba, ahol 3 dollárt fizetünk egy embernek egy órára” – fogalmazott Bernie Sanders.

A munkahelyek megtartására helyezi a hangsúlyt Hillary Clinton is. A volt külügyminiszter ennek érdekében újra munkába állítaná férjét, a korábbi elnököt is. „Megmondtam a férjemnek, hogy fejezze be a nyugdíjas éveit és foglalkozzon ezzel. Tudják, neki több ötlete van egy perc alatt, mint bárkinek, akit ismerek. Az embereket vissza kell helyezni a munkába, és ez a legfontosabb. Úgyhogy beleadunk mindent, amit csak tudunk, mindent, százszázalékos erőfeszítéssel, mert félek, hogy úgy fogjuk megszokni az országunkat, ahogy most van, ha ezt nem tesszük meg” – nyilatkozta a demokrata elnökjelölt-aspiráns.

Hillary Clinton arról is beszélt, hogy vetélytársa, Bernie Sanders nagy segítséget nyújtott eddig, mert szavazók millióit hozta a Demokrata Párthoz, de szerinte Sandersnek most már vissza kellene lépnie. A vermonti szenátor azonban hajthatatlan és továbbra sem hajlandó visszalépni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »