Rosszkor jött lépés

Az Európai Unió leminősítése miatt félő, hogy Magyarország hosszabb ideig marad a bóvliban, mint az indokolt lenne. Pedig a mutatóink jók, igaz, az EU számai is rendben vannak. A munkanélküliség például folyamatosan csökken.

Jövő héten vizsgálja felül Magyarország hitelminősítői besorolását a Moody’s. Az alapforgatókönyv szerint, a Fitch május végi döntéséhez hasonlóan, a Moody’s esetében is felminősítést várt a piac. Az EU váratlan leminősítése – a Standard & Poor’s (S&P) csütörtök este az eddigi AA pluszról egy fokozattal AA-ra rontotta a közösség hosszú távú besorolását a brexit miatt – ugyanakkor módosíthatja a forgatókönyvet. – A hitelminősítők azt nézik, hogy mekkora egy ország külső sérülékenysége, a költségvetés egyenlege, vagy éppen a folyó fizetési mérleg állapota. Hazánk alapmutatói nagyon jók – mondta lapunknak Virovácz Péter, az ING vezető elemzője. A szakember emlékeztetett arra, hogy a Moody’s tavaly ősszel javította a hazánk besorolásának esetében a kilátást pozitívra, és általában egy év is eltelhet, míg a bóvliból ismét befektetésre ajánlott kategóriába emeli a magyar adósságot. Virovácz szerint eddig is számolni lehetett vele, hogy nem jövő héten, hanem csak idén ősszel szánja rá magát a Moody’s a besorolás javítására. – A brexit azonban megkavarta az állóvizet. Nagy kérdés, mi lesz ősszel a brit EU-tagsággal, lesznek-e piaci turbulenciák – mondta lapunknak az elemző.

Leminősítés ide vagy oda, úgy tűnik, az Európai Unió gazdaságai is egyre jobb állapotban vannak. Az unió statisztikai hivatala, az Eurostat adatai szerint májusban hétéves mélypontra csökkent a munkanélküliségi ráta az euróövezetben és az Európai Unióban. Az euróövezet 19 tagországában a munkanélküliségi ráta szezonális kiigazítással 10,1 százalék volt májusban, alacsonyabb az egy évvel korábbi 11 százaléknál. Az euróövezetben az idén májusban 2011 júliusa óta a legalacsonyabb munkanélküliségi ráta alakult ki. Az unió 28 tagállamában májusban szezonális kiigazítással 8,6 százalék volt a munkanélküliségi ráta, jóval alacsonyabb a tavaly májusi 9,6 százaléknál. A legalacsonyabb munkanélküliségi rátát Csehországban regisztrálták, a legmagasabbat pedig Spanyolországban.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 02.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »