Rossz állapotban vannak, vagy nem is használják

Rossz állapotban vannak, vagy nem is használják

2022-ig tízmilliárdból építene a Budapest-Bécs-Balaton vonalon bicikliutat a kormány. Az LMP szerint viszont az eddig, uniós forrásból megépült utak is rossz állapotban vannak, sokat közülük pedig nem is használnak. A tiszafüredi biciklis kilátót, amire több mint egymilliárdot költöttek, az átadása óta meg sem nyitották.

„Rosszul áll a kerékpárépítési program” – fogalmazott Lázár János. Ezért felpörgetné a kormány a turisztikai célú kerékpárutak építését, jelentette be a kancelláriaminiszter. A fővárost a Balatonnal és Béccsel is bicikliúttal szeretnék összekötni, amelyre tízmilliárd forintot szán a kabinet.

„Szép dolog az, hogy megépítettünk 1000 kilométer autóutat az uniós forrásokból, ezeket azonban nem turisztika célokra használják a választópolgárok, hanem munkába járásra, egy településen belüli mozgásra, ami teljesen ésszerű és logikus, de a turisztikai útvonalakat is szeretnénk bővíteni ezekkel a beruházásokkal” – tette hozzá a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Bár az elmúlt három évben 1000 kilométer bicikliutat építettek, a Kerékpáros Klub szerint nem minden beruházásnak volt értelme. Tiszafüreden a már meglévő autóútra felfestették, hogy nem csak négy, de két- keréken is lehet haladni. A településen egymilliárdot költöttek bicikliút fejlesztésre. Kerékpáros kilátó is épült, az átadó után viszont sem a helyiek, sem a turisták nem használják.

„A bicikliút-hálózatokkal nagyon nagy visszásságokat lehetett tapasztalni az elmúlt években. Az elmúlt EU költségvetési ciklusban egy halom olyan vidéki utat építettek meg, amelyek nem pusztán a minőségi elvárásoknak nem felelnek meg, hanem teljes mértékben kihasználatlanok. Ott, ahol a legnagyobb szükség lenne a kerékpárutak fejlesztésére, mint például a fővárosnak a túlnyomó többsége, ott nem történtek meg a fejlesztések, ott ahol turisztikailag a legnagyobb létjogosultsága lenne, nem történtek meg, ellenben ott, ahol sok pénzt lehetett ellopni a kerékpárút-fejlesztésekből, ott a fű és a gyom által benőtt bicikliutak sokasága épült meg Magyarországon” – nyilatkozta Sallai R. Benedek.

A kormány jelenlegi bicikliút-fejlesztése várhatóan 2022-ig fejeződik be.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »