Rossini sikerdarabja a Zempléni Fesztiválon

Rossini sikerdarabja a Zempléni Fesztiválon

Minden idők leghíresebb intrikaoperáját Káel Csaba rendezésében mutatják be augusztus 19-én este nyolctól a Tokaj Fesztiválkatlanban.

Rossini legnépszerűbb operáját kétszáz éve mutatták be először Rómában. Az évforduló tiszteletére a Zempléni Fesztivál a Müpával együttműködve Káel Csaba rendezésében állítja színpadra Rossini művét.

A mű Beaumarchais vígjátéka alapján készült, mely a Mozart-féle Figaro házasságának előtörténetét meséli el. Rossini pazar zenei invencióval, sok humorral, slágeráriákkal ajándékozza meg szereplőit és Mozart művéhez hasonlóan fordulatokban gazdag, káprázatos fináléval koronázza meg az első felvonást. A darab az olasz vígopera jellegzetes szereplőire és szituációira épül fel: az öregedő, fiatal gyámleányát elvenni készülő lecsúszott nemes, a talpraesett leány, álruhák, szerepcserék, félreértések és cselszövések vezetnek el a kibontakozó megoldáshoz.

Az augusztus 19-ei előadáson Figarót Szegedi Csaba, Rosinát Megyesi Schwartz Lúcia, Almavivát Hanczár György, Bartolót pedig Kálmán Péter énekli, közreműködik a Budafoki Dohnányi Zenekar és a Debreceni Csokonai Színház Kórusának Férfikara.

Az előadás előtt, 18.00 órától Gourmet party a la Rossini címmel egy szintén különleges esemény várja az opera és az olasz konyha szerelmeseit. A házigazda Bernáth József mesterszakács és az előadás karmestere, Hollerung Gábor lesz.

Eső esetén a darabot egy nappal később, augusztus 20-án láthatja a közönség.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »