Románul kell szurkoljunk Hosszú Katinkának?

Erdélyben és más, magyarok lakta elszakított területeken a nagy sporteseményeket többnyire csak az államnyelven közvetítik. Orbán Viktor tavaly nyáron azonnali intézkedésre tett ígéretet, ezt most a Jobbik nevében Szávay István kérte számon. De mi történt egy év alatt?

Magyar Menedék - Badiny

„Külhoni nemzettestvéreink a különböző világversenyeket, világ- és Európa-bajnokságokat, a műsorok kódolása miatt nem tudják magyar nyelven követni a televízióban. Még rosszabb a helyzet az olimpiai játékok esetében, ugyanis minden ország televíziója azt a versenyt adja épp, amelyen saját polgára érdekelt. Így például erdélyi nemzettársaink a magyar sportolók helyett a románok sikereiért izgulhatnak” – vázolta fel a problémát hétfőn a Magyar Országgyűlésben Szávay István.

A jobbikos képviselő Orbán Viktor miniszterelnök tavaly nyáron elhíresült mondatát idézte, amely így hangzott: „Komoly kérdésnek tartom ezt az ügyet, Semjén Zsolt azonnal intézkedjen.” Szávay arra volt kíváncsi, milyen előrelépések történtek az ügyben tavaly nyár óta, illetve lesz-e lehetősége az egész nemzetnek együtt ünnepelni a magyar sikereket.

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek feltett kérdésre távollétében Potápi Árpád János államtitkár válaszolt. Eszerint a magyar kormány megkezdte az egyeztetéseket, bevonták az illetékes intézményeket és szervezeteket, és közel járnak a megoldáshoz.

Potápi elmondta, kétoldalú szerződések megkötésével orvosolnák a problémát, amelyet Günther Oettinger EU-biztos május 19-i látogatásakor is fognak vetni. Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy a foci Eb-n és az olimpián már együtt tudnak szurkolni az „itthoni és külhoni magyarok”.

Hogy ez mire lesz elég, az legkésőbb június 10-én eldől.

itthon.ma


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »