Romániai sportlegendák segélykérése

Romániai sportlegendák segélykérése

Hatvan korábbi és jelenleg is aktív hazai sportoló írta alá azt a nyílt levelet, amelyet csütörtökön fogalmaztak meg Klaus Johannis államelnökek, Dacian Cioloș kormányfőnek és a parlamentnek, hogy a sport „megmentése” érdekében mihamarabb támogassanak egy olyan országos programot, amely a fiatalokat a tömeg- és versenysport felé terelné. 

cosr_74436400_b

A többek között Nadia Comăneci, Ivan Patzaichin, Ion Țiriac, Ana Pascu, Ilie Năstase, Sandra Izbașa, Cristian Gațu és Doina Melinte szignóját tartalmazó dokumentum emlékeztetett a romániai küldöttség idei riói, történelmi „mélypontot” jelentő 47. olimpiai helyezésére, amelyet a helyi és központi hatóságok érdektelenségének tulajdonítanak.

„Úgy döntöttünk, hogy rendezzük sorainkat és kétségbeesetten megkongatjuk a vészharangot. Találkozót kérünk, hogy közösen kielemezzük a helyzetet és megoldást találjunk a válsághoz vezető hibák kijavítására” – olvasható a nyilatkozatban. Rámutatnak, hogy hiába zárult le már több mint egy hónapja az olimpia, a kudarcos szereplés és az ötkarikás játékokat megelőző doppingbotrányok kapcsán mégsem volt felelőségre vonás. A sportolói csoport kéri mind a szponzortörvény, mind az adótörvény módosítását és újraindítanának olyan tömegsportolási programokat, amelyek ismét mozgásra ösztönzik a fiatalokat.

Alin Petrache, mint ismeretes, korábban épp a riói kudarc miatt mondott le a Román Olimpiai és Sportbizottság (COSR) elnöki tisztségéről, amelynek betöltésére novemberben tartanak tisztújító közgyűlést. Csütörtök délutánig a vívószövetséget irányító Mihai Covaliu iktatta pályázatát, míg a korábbi sportminiszter, Gabriela Szabó személyes Facebook-oldalán jelentette be, hogy elindul a választáson.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »