Romániából is finanszírozhatták a terrorizmust

Romániából is finanszírozhatták a terrorizmust

Adóparadicsomokon keresztül utalt összegekkel Romániából is finanszírozhattak terrorista szervezeteket a bukaresti hatóságok szerint.

1dollpemz_b

A pénzmosásellenes hivatal hat esetben a Román Hírszerző Szolgálatot (SRI), tizenegyben pedig a legfőbb ügyészséget értesítette. Mindegyik tranzakció Panamán keresztül történt.

Neculae Plăiaşu, a hivatal elnöke elmondta, összesen 286 magán- és jogi személy folytatott tranzakciókat Panamán keresztül, 21,7 millió euró Romániába folyt be, míg 50,5 milliót kiutaltak az országból. Ezek a tranzakciók ugyanakkor törvényesek voltak. Romániából több mint száz személy szerepel a nemzetközi offshore botrányokat leleplező úgynevezett Panama-iratokban.

Eközben kiderült: kedden az ügyészség razziát tartott Panamában, a Mossack Fonseca ügyvédi irodánál. Indoklása szerint pénzmosásra és terrorizmus pénzelésére kerestek bizonyítékokat. A Mossack Fonseca ügyvédi irodából szivárgott ki bő egy hete több százezer offshore céggel, dúsgazdag nemzetközi ügyféllel kapcsolatos adat. Az iroda tagadja, hogy bármiféle törvénytelenséget követett volna el, állítása szerint csakis offshore számlák vezetésével foglalkozott, azzal nem, hogy kliensei mire használják pénzüket.

A panamai ügyészség egyelőre nem rukkolt elő kutatási eredménnyel. A razzia előtt – ugyancsak kedden – egy másik nyomozócsoport is járt az irodánál hackertámadás nyomai után kutatni. Ők viszont nem meglepetésszerűen rontottak az irodába, hanem a Mossack Fonseca meghívására. Az ügyvédi iroda ugyanis – azt állítva, hogy szervereit hackertámadás érte – bűncselekmény miatt feljelentést tett.

A Mossack Fonseca 11,5 millió dokumentumot tartalmazó – 2,6 terabájt nagyságú – kiszivárogtatott adatbázisa több mint 214 ezer offshore céget érint. Az adatokat egy titkos forrás adta át a Süddeutsche Zeitung című német lapnak.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »