Romániában ölt a nyugat-nílusi vírus

Romániában ölt a nyugat-nílusi vírus

Nyugat-nílusi vírus okozta fertőzés következtében elhunyt egy 79 éves nő – közölte pénteken az egészségügyi minisztérium. 

nynillaz_b

Laurenţiu Colintineanu, a tárca szóvivője elmondta, a szúnyogcsípés útján terjedő vírus egy Ialomiţa megyei nőt fertőzött meg, aki egyéb betegségekkel is küzdött, szervezete pedig nem tudott megbirkózni az újabb fertőzéssel. A nőt még július 28-án szállították kórházba, és néhány nap múlva halt meg. Romániában az elmúlt négy évben nem történt haláleset nyugat-nílusi vírus miatt.

A szóvivő elmondta, a nőt a vírus okozta agyhártyagyulladással utalták kórházba. Emlékeztetett, az Egyesült Államok betegségmegelőzési központja szerint a vírussal megfertőződött személyek 70-80 százalékánál a fertőzés semmilyen tünetet nem okoz, és csupán egy százaléknál jelentkeznek idegrendszeri problémák, illetve agyhártyagyulladás. A legveszélyeztetettebb csoportban, az időskorúak körében 4 százalékos a halálozási arány, vagyis rendkívül ritka a súlyos formában jelentkező, illetve halállal végződő fertőzés. „Nincs a lakosság körében aggodalomra okot adó, súlyos helyzet” – mondta Colintineanu.

A nyugat-nílusi láz egy vírusbetegség, amely szúnyogcsípéssel terjed. Eddig főleg Afrikában, Európa déli részein, a Közel-Keleten, Indiában és az Amerikai Egyesült Államokban észlelték. Az ember mellett megtámadhatja a madarakat, lovakat, kutyákat és más állatokat is. A kórokozó vírust először 1937-ben azonosították Uganda nyugat-nílusi régiójában (innen a neve), majd újból kimutatták 1950-ben Egyiptomban, itt okozta az első nagyobb járványt.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »