Románia megvétózhatja Szerbia EU-csatlakozását

Traian Basescu volt román elnök szerint Románia megvétózhatja Szerbia EU-csatlakozását, ha a balkáni ország nem tartja tiszteletben azt a kétoldalú kisebbségvédelmi megállapodást, amely a szerbiai román kisebbség jogait biztosítja.

A volt államfő a székelyföldi maroshévízi ortodox kolostorban megrendezett nyári egyetem keretében fejtette ki véleményét a kisebbségi kérdésekről; kedd esti előadását az Agerpres hírügynökség idézte.

 “Románia megteheti, (.) hogy a tárgyalások lezárultakor ne ratifikálja Szerbia csatlakozási szerződését az Európai Unióhoz mindaddig, míg nem teljesül a (kétoldalú kisebbségi) megállapodás minden pontja. (.) Románia nagyon erős eszközzel rendelkezik, mert megakadályozhatja Szerbia csatlakozását” – jelentette ki Basescu.

Arra a kétoldalú megállapodásra utalt, amelyet 2012 márciusában Brüsszelben írtak alá a két ország képviselői. Románia akkor a román kisebbség jogainak tiszteletben tartásához kötötte Szerbia EU-tagjelölti státusának megadását.

Románia korábban azt sérelmezte, hogy Szerbia nem ismeri el a Timok-völgyi román kisebbséget, a vlachokat, akik semmilyen jogosítvánnyal nem rendelkeznek. Belgrád ezt a közösséget vlach kisebbségnek tekinti, és nem ismeri el, hogy ők is románok, mint a Vajdaságban élő bánáti román kisebbség tagjai. A moldvai csángókhoz hasonló, szórt identitású népcsoport lélekszámát negyedmillióra becsülik, a 2012-es szerbiai népszámláláson azonban csak 35 330-an vallották magukat vlachnak, és 29 332-en románnak.

A marosfői szabadegyetemen, amelyen hagyományosan a határon túli románok és a Székelyföldön kisebbségben élő románok képviselői vesznek részt, timoki románok sérelmezték, hogy Bukarest nem kéri számon kellő határozottsággal a 2012-es kisebbségi megállapodást.

“Szeretnénk, hogy Szerbia csatlakozzék az EU-hoz, de azt is szeretnénk, hogy mi az alapvető jogainkkal csatlakozzunk: legyen román iskolánk, román istentiszteletünk, és román sajtónk” – idézte a hírügynökség Predrag Balasevici-et, a szerbiai románok és vlachok Ariadne Filum kulturális egyesületének az alelnökét.

Traian Basescu volt államfő jelenleg a szimpatizánsaiból alakult Nép Mozgalom (PMP) jobboldali pártot vezeti, amely a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a választók 6-8 százalékának a támogatását tudhatja magáénak, de népszerűsége növekszik.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »