Románia felülvizsgálja álláspontját az EU és Kanada viszonyáról a vízumvita miatt

Bukarest felülvizsgálja álláspontját az Európai Unió és Kanada közötti viszonyról annak érdekében, hogy rávegye Kanadát a román állampolgárokkal szemben fennálló vízumkötelezettség eltörlésére – közölte csütörtökön a Mediafax hírügynökség a külügyminisztérium állásfoglalását idézve.

Románia “csalódottan” vette tudomásul, hogy a vízummentességről az EU és Kanada között két éve kezdődött párbeszéd nem vezetett eredményre, annak ellenére, hogy Kanada a biztonságos országok közé sorolta a “térség többi uniós tagállamához hasonló helyzetben lévő” Romániát, amely “egyértelmű előrelépéseket” tett a kanadai elvárások teljesítése érdekében – állapította meg a külügyminisztérium.

A közlemény egyértelműen utal arra, hogy a román “hozzáállás” megváltozása az uniós jóváhagyás előtt álló EU-Kanada szabadkereskedelmi megállapodásra is kiterjedhet, azt sugallva, hogy Románia nem fogja támogatni a megállapodást, ha polgárait Kanada továbbra is hátrányos megkülönböztetésnek teszi ki.

A Mediafax szerint az Európai Bizottság (EB) azt fontolgatja, hogy a kölcsönösség elvén vízumkötelezettséget vezessen be az Egyesült Államokkal és Kanadával szemben, így gyakorolva nyomást Washingtonra és Ottawára a román, a bolgár, a lengyel és a ciprusi állampolgárok amerikai beutazását nehezítő korlátozások megszüntetése végett. Az EB kedden felkérte az Európai Parlamentet, hogy július 12-ig foglaljon állást a kérdésben – írta a hírügynökség. (mti)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »