"Románia az alkotmányában tiltja az idegen népesség betelepítését" – nemre buzdítanak az erdélyi magyar pártok vezetői is

Kelemen Hunor szerint az erdélyi magyaroknak a romániai és a magyarországi választásokon és népszavazásokon egyaránt élniük kell a szavazati joggal. Az RMDSZ elnöke az MTI kérdésére szerdán fejtette ki álláspontját a vasárnapi kvótanépszavazással kapcsolatban.

"Az RMDSZ-nek az az álláspontja, hogy élni kell a szavazati joggal, függetlenül attól, hogy melyik állampolgársághoz kötődik, és részt kell venni a magyarországi népszavazáson is, és a decemberi romániai parlamenti választásokon is" – jelentette ki Kelemen Hunor. Hozzátette, nem lehet hitelesen fenntartani azt, hogy az egyik alkalommal kell szavazni, a másikkal viszont nem.

Arra a kérdésre, hogy a szövetség igen vagy nem szavazatra biztatja a híveit, Kelemen Hunor azt felelte, hogy nem kell szájba rágni, miként szavazzanak az emberek. Hozzátette, ő maga szuverenitáspárti, és úgy tapasztalta, hogy az erdélyi magyarok többsége is az.

"Hogy kiket fogad be egy állam, az saját döntése kell hogy legyen. Ezt nem lehet kívülről diktálni. Románia az alkotmányában tiltja az idegen népesség betelepítését. Ez a helyes álláspont. Az erdélyi magyar emberek nagy többsége ugyanezt képviseli" – fogalmazott Kelemen Hunor. Hozzátette, nincs tudomása arról, hogy felmérés készült volna az erdélyi magyarok népszavazási opcióiról, de érzékeli a közvélekedést.

Arra a kérdésre, hogy miért nem adott ki az RMDSZ is a többi erdélyi magyar politikai szervezethez hasonlóan állásfoglalást a népszavazással kapcsolatban, Kelemen Hunor úgy vélekedett, hogy a szövetség vezető politikusainak az ez ügyben tett nyilatkozatai erősebbek, mint egy állásfoglalás. Hozzátette: a magyar közszolgálati médiában maga is többször kifejtette már a véleményét a népszavazás kérdéséről.

Korábban Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke részvételre és nem szavazatra, Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke részvételre buzdította az erdélyi magyar szavazókat. Markó Béla, az RMDSZ volt elnöke viszont azt a magánvéleményét hangoztatta, hogy nem helyes olyan kérdésekben véleményt nyilvánítani, amelyeknek "az erdélyi magyarság nem érzi a következményeit". (Ebből is látszik, mennyire nem képes egységes magyar nemzetben gondolkodni, s mennyire nem fontos neki az anyaország sorsa; ráadásul egyik elszakított területnek sem mindegy, hogy néhány évtized múlva magyar többségű lesz még a csonka ország, vagy megfojtja a cigány-muszlim-zsidó túlnépesedés – a szerk.)

EMNP: az RMDSZ-hez köthetők a népszavazást gúnyoló plakátok

Bárhol is éljenek, az erdélyi magyarok vegyenek részt október 2-án a népszavazáson! – szerepel az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) országos elnökségének szerdai felhívásában.

A Szilágyi Zsolt elnök által aláírt közlemény elöljáróban nem hagyja szó nélkül, hogy az utóbbi napokban Erdélyben is megjelentek azok a plakátok, amelyek az október 2-án tartandó anyaországi kvótanépszavazás ellen próbálják hangolni az embereket. Az alakulat úgy véli, hogy a plakátokat a magyarországi és az erdélyi baloldal bizonyos köreinek együttműködése nyomán függesztették ki Erdélyben is, megpróbálva nevetségessé tenni a népszavazást és jelentéktelennek bemutatni azt.

"Elítéljük az emberek félrevezetését és sokatmondónak tartjuk, hogy az RMDSZ egyes országos vezetői nyílt kampányba kezdtek a népszavazás ellen. Nagy valószínűséggel a népszavazást gúnyoló plakátok erdélyi terjesztése is hozzájuk köthető" – állítja állásfoglalásában az EMNP, sérelmezve, hogy az általa meg nem nevezett politikusok "most sem állnak ki nemzeti ügyünk mellett, (…), ellenkampányukkal pedig a bevándoroltatás és a kvótapárti politika érdekeit szolgálják".

"Kérjük az Erdélyben és a Magyarországon élő nemzettársainkat, hogy vegyenek részt a népszavazáson és szavazzanak nemmel a kötelező betelepítési kvóta ellen! Az utóbbi száz év, nekünk, erdélyi magyaroknak, nem adta meg a szabad döntés jogát. Most véleményt mondhatunk. Éljünk ezzel a joggal!" – szerepel az Erdélyi Magyar Néppárt elnökségének felhívásában.

(Krónika nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »