Román nyalizás a brüsszeli támadások után

MTI nyomán

Nemzeti gyásznapot hirdetettek Romániában csütörtökre a brüsszeli terrortámadások áldozatainak emlékére, a belga állampolgárokkal való szolidaritás jeleként, erről szerdai ülésén fogadott el határozatot a bukaresti kormány.

Miközben a székely szabadság napján felvonulókat utólagos bírságokkal próblják megfélemlíteni a románok, illetve koholt vádak alapján tartanak fogva magyarokat, a keddi brüsszeli támadások után az ország közintézményein félárbocra eresztik majd a lobogókat, a rádió és televízió-csatornákat és kulturális intézményeket pedig a kormány arra kéri, hogy műsorukat igazítsák a gyásznapról szóló döntéshez.

“Ezzel Európa fővárosának lakói számára akarjuk tiszteletünket és szolidaritásunkat kifejezni” – mondta Dan Suciu kormányszóvivő.

A keddi brüsszeli terrortámadásokban nem haltak meg román állampolgárok, ám kedd estére kiderült, hogy a sebesültek között négy román is van. Egyiküket már kedden kiengedték a kórházból.

A román csendőrség megerősítette a repülőterek és nagykövetségek védelmét kedden a brüsszeli terrortámadások után, de a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egyelőre az ötfokozatú skála második, “elővigyázatos” szintjén tartja a terrorveszély miatti riasztást.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »