Román boltra támadtak az angliai Norwichban

Román boltra támadtak az angliai Norwichban

A Brexitről rendezett népszavazást övező idegenellenességgel magyarázzák, hogy ismeretlenek a hétvégén felgyújtották román bevándorlók boltját a kelet-angliai Norwichban.

norw2_b

Ritkán tapasztalható szolidaritás övezi azt a román bevándorló családot, amelynek élelmiszerboltját vélhetően idegenellenes megfontolásból gyújtották fel Nagy-Britanniában. Abrahamék hagyományos termékeket forgalmazó üzletének kirakatába ismeretlen elkövetők szombatra virradóra előbb téglát dobtak, majd gyúlékony anyaggal lelocsolták a Londontól 160 kilométerre fekvő Norwichban. A bolt tulajdonosa szerint a támadás indítéka egyértelműen Nagy-Britanniának az EU-ból való kilépéséről rendezett népszavazást övező bevándorlóellenes hangulattal hozható összefüggésbe.

A bukaresti külügyminisztérium szombati közleményében határozottan elítélte az általa elszigetelt esetnek, egyúttal a román állampolgárokkal szembeni szélsőséges és diszkriminatív incidensnek nevezett megnyilvánulást. A minisztérium közölte, a londoni román nagykövetség felszólította a brit hatóságokat, mihamarabb tisztázzák a történteket és vonják felelősségre a tetteseket, ugyanakkor hassanak oda, hogy megelőzzék a szigetországban élő román állampolgárok megfélemlítésére alkalmas ellenséges megnyilvánulásokat.

A történtek nyomán valósággal felbolydult a 130 ezer lelkes kelet-angliai város, amelynek lakói egy internetes kezdeményezés nyomán több mint 26 ezer fontnyi adományt gyűjtöttek össze a károsult román család megsegítésére. Szombaton este ugyanakkor több mint százan vonultak utcára Norwich Magdalen utcájában, támogatásukról biztosítva a bolttulajdonosokat, bátorító üzenetekkel teleragasztva üzletük bedeszkázott kirakatát. „Nagyon fontos, hogy egységesek maradjunk, és arról biztosítsuk a bevándorló közösségeket, hogy otthon vannak nálunk” – idézte az Eastern Daily Press regionális napilap honlapján Jan McLachlan városházi jegyzőt.

norw1_b

Szigetországi sajtóbeszámolók szerint a brit rendőrség statisztikái arról árulkodnak, hogy a Brexit témájában rendezett referendum körüli hetekben negyven százalékkal megnövekedett Nagy-Britanniában a rasszista jellegű támadások száma. Ottani vendégmunkások szerint már a referendumot megelőző kampányban megerősödtek a rasszista és idegenellenes hangok.

„A népszavazásig toleráns társadalomban éltünk, azt követően azonban minden megváltozott. Tizenhárom éve élek itt, de soha nem éreztem, hogy titkolni kellene a származásomat” – panaszkodott az Associated Pressnek a Londontól 135 kilométerre fekvő Rugbyben élő Oana Gorcea. A 32 éves román nő szerint a kisvárosban „angol kommandók” próbálják megfélemlíteni a nem fehér és nem brit polgárokat, egy bevándorló család pedig kutyaürüléket talált a postaládájában.

A román állampolgárokkal szembeni incidensekért David Cameron brit kormányfő a kilépés témájában rendezett brüsszeli uniós csúcson személyesen kért bocsánatot Klaus Johannis államfőtől, akit nemcsak a maga, hanem Nagy-Britannia nevében is arról biztosított, hogy a román állampolgárok tovább maradhatnak és dolgozhatnak a szigetországban. Miközben hivatalos adatok szerint mintegy 200 ezer román állampolgár dolgozik az Egyesült Királyságban, valós számuk nagyságrendekkel magasabb.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »