Róma vezetői nem akarnak olimpiát

A júniusi önkormányzati választásokon az olasz fővárosban győztes 5 Csillag Mozgalom (M5S) vezetői szerdán ismét egyértelműen kijelentették, hogy nem támogatják Róma pályázatát a 2024-es nyári olimpia rendezésére.

Az ellenzéki párt szerdán tartott gyűlést, amelyen szimpatizánsai előtt arról beszélt az M5S több vezetője, hogy az egyébként is komoly adóssággal küzdő fővárosban nehezen lenne finanszírozható a játékok lebonyolítása, az tovább mélyítené a korrupciót, s csupán a gazdag építési vállalkozások járnának vele jól.

„Azok, akik azzal akarnak meggazdagodni, hogy cementtel borítják be az országot, elmehetnek a pokolba. Éppen ezért nem tudjuk elfogadni az olimpia logikáját” – mondta Luigi Di Maio, az M5S egyik vezetője.

A rendezvényen a felszólalók a pályázati bizottságot vezető Luca di Montezemolo volt Ferrari-elnököt is keményen bírálták, elsősorban azért, mert az 1990-es labdarúgó-világbajnokság után – amelynek szervezőbizottságát Montezemolo irányította – a felvett kölcsönöket egészen az idén januárig törlesztette az állam.

Virginia Raggi polgármester, az M5S politikusa eddig is többször kifejtette, hogy más prioritásai vannak, mint az olimpia, ugyanakkor a város hivatalosan még nem mondta le a kandidálást.

Giovanni Malago, az Olasz Olimpiai Bizottság elnöke és Matteo Renzi miniszterelnök egyaránt hangsúlyozták korábban, hogy a római városvezetés döntésén múlik, pályázik-e Róma vagy sem. Ugyanakkor mindketten úgy vélik, hiba lenne a kandidálás visszavonása. Malago ezért a közeljövőben tárgyalni fog Virginia Raggival, s szeretné meggyőzni arról, hogy támogatni kell a projektet.

Ha a római pályázatot visszavonják, a kandidáló Budapest mellett már csak két város maradna versenyben: Los Angeles és Párizs.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »