Róma tényleg visszavonja olimpiapályázatát

Róma visszavonja pályázatát a 2024-es olimpia megrendezésére, így Budapest mellett már csak Los Angeles és Párizs maradt versenyben.

A római városi tanács csütörtökön Virginia Raggi főpolgármester múlt szerdán bejelentett döntése mellé állt, vagyis nem támogatja a pályázatot a 2024-es nyári játékok lebonyolítására. A küldöttek 30:12 arányban szavaztak a jelentkezés ellen. A voksolástól várható volt, hogy Raggi álláspontját fejezi ki, mivel az őt támogató 5 Csillag Mozgalom (M5S) többségben van a testületben.

"Felelőtlenség lenne a részünkről, ha támogatnánk ezt a pályázatot" – jelentette be szerdán a városvezető nem sokkal azután, hogy nem fogadta Giovanni Malagót, az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) elnökét. Raggi akkor hozzátette, a rendezés elviselhetetlen terheket jelentene és csak adósságot eredményezne. Malago igazságtalannak nevezte a főpolgármester döntését.

Matteo Renzi olasz miniszterelnök már múlt pénteken lezárt ügynek nevezte az olasz főváros visszalépését, és kizárta, hogy a kormány szembemenjen a római főpolgármester álláspontjával.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 2015. szeptember 16-án tette közzé, hogy Budapest, Hamburg, Los Angeles, Párizs és Róma száll harcba a 2024-es olimpia és paralimpia rendezési jogáért. Róma előtt Hamburg is kiszállt a versenyből, mert a helyiek tavaly november 29-én ügydöntő népszavazáson úgy határoztak, hogy nem támogatják a város pályázatát.

A nyolc év múlva esedékes olimpia második pályázati szakaszában október 7-ig kell leadniuk a pályázóknak az anyagukat, amelyben döntően olyan technikai jellegű adatok szerepelnek, mint a szervezési felépítés, a jogi háttér, valamint a különböző garanciavállalások.

A NOB jövő szeptemberben Limában dönt a helyszínről.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »