Rogán Antal eddig nem ismert szerepben

Rogán Antal eddig nem ismert szerepben

Digitális aláírással kapcsolatos találmányt jegyez a kabinetminiszter, „tudós” társai pedig nem mások, mint a kormányzati hátszéllel gazdagodó Hunguard tulajdonosai. A Rogánék által feltalált informatikai eljárás oltalom alatt áll.

A kabinetminiszter az informatikában is nagyot alkotott. Egy digitális aláírással kapcsolatos találmányt jegyez a kormányzati hátszéllel gazdagodó Hunguard Kft. tulajdonosaival, Csík Balázzsal és Lengyel Csabával együtt – írta a mai Népszabadság.

Mint tegnap megírtuk, a Hunguard Máltán bejegyzett tulajdonosának jogi képviseletét a Karafiát Ügyvédi Iroda látja el. Ez az iroda korábban a Rogán Antal vezette V. kerületben kapott megbízásokat jogi tevékenység ellátására, idén pedig a szintén Rogán által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda számára végzett közbeszerzési szaktanácsadói és ügyvédi tevékenységet, eddig mintegy hatmillió forintért.

A nagy feltaláló

A Népszabadság egy olvasója révén jutott el egy angol nyelvű dokumentumra emlékeztető bejegyzéshez, amely az említett szabadalom tulajdonosairól szólt. A genfi székhelyű Szellemi Tulajdon Világszervezete (World Intellectual Property Organization – WIPO) honlapján a hivatalosan közzétett szabadalmi kérelmek között tényleg ott szerepel a lakcíme alapján azonosítható Rogán Antal mint egy digitális aláírási eljárás feltalálója.

Ehhez mellékelik a magyar Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához (SZTNH) 2014-ben benyújtott „eljárás elektronikus állomány digitális aláírására”, illetve a 2015-ben benyújtott „eljárások elektronikus állomány digitális aláírására, valamint autentikálási eljárás” című kérelmet. A magyar szabadalmi adatbázis szerint mind ez idáig ez Rogán egyetlen találmánya.

Mint a lap írja, a magyar kérelemben Rogán neve csak egykori jogosultként jelenik meg. A jogosult ugyanakkor nem feltétlenül egyezik meg a feltalálóval. A feltalálók nevét saját kérésükre nem tüntették fel. Szakértők szerint viszonylag ritka, ha a feltalálók megtiltják nevük megjelenítését, hiszen egy találmány közzététele erkölcsi elismerést is hoz a feltalálónak. A WIPO honlapján ugyanakkor e találmány nemzetközi kérelmében Rogán egyértelműen megjelenik feltalálóként is.

A szintén Rogán Antal szabadalmával foglalkozó Alfahír cikke szerint az említett szabadalom értéke több tízmillió forintra rúghat.

A 444.hu cikkéből kiderül, hogy a Kormányzati Tájékoztató Központ reagált a sajtóhírre: „Az általunk szabadalmaztatott elektronikus aláíráson alapuló eljárást alkalmazza ügyfélpontjain az ország legnagyobb távközlési szolgáltatója, ügyeik intézésekor százezernyi magyar polgár használja az általunk kifejlesztett elektronikus aláírást. A szabadalomnak semmi köze a Hunguard Kft.-hez, annak piaci hasznosítását egy másik gazdasági társaság végzi. Állami megbízást az elmúlt években nem kaptunk, állami pályázaton nem indultunk.”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »