Robotadót vezetne be a Párbeszéd

„Semmi nem indokolja, hogy kizárólag az emberek által végzett munkát adóztassuk, és mivel az Európai Unió munkahelyeinek több mint a felét veszélyezteti az automatizáció, a Párbeszéd időszerűnek látja, hogy a kormány egy robotadó előterjesztését tartalmazó javaslatot nyújtson be az Európai Unió Tanácsának” – írta közleményében a párt.

A Párbeszéd felidézte: egy friss felmérés szerint a munkavállalók egyre nagyobb hányada gondolja úgy, hogy az elterjedő automatizálás veszélybe sodorhatja a pozícióját, és a megkérdezettek több mint fele várja el, hogy az állam védelmet nyújtson az automatizálás kockázata ellen. „Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint is a négymillió hazai munkahelyből 350-400 ezer szűnhet meg a digitalizáció miatt, de a Bruegel Intézet és a Világbank szerint a magyar munkahelyek 55 százalékát veszélyezteti a negyedik ipari forradalom” – fűzték hozzá.

Azt írták, hogy még ha azonos lenne is a robot és az ember által végzett munka adóterhe, a vállalkozó a robotok alkalmazásában érdekelt, hiszen annak nem kell pihenőidőt, szabadnapot adnia, és munkabért sem kell fizetnie neki. A jelen helyzetben pedig még az is a robotok alkalmazása felé tolja a vállalkozót, hogy a robotok által végzett munka adómentes, szemben az emberek által végzett munkával.

http://mno.hu/

A párt szerint a mai kormányok elengedhetetlen feladata felkészülni a robotizáció kihívásaira. „A munkanélkülivé váló emberek támogatását és átképzését finanszírozni kell, ennek egyik kiváló forrása lehet a robotadó, amelyet ha az Európai Unió teljes területén, egységesen számított módon vezetnének be, akkor az nem járna a tagállamok versenyképességének elmozdulásával sem egymáshoz képest. Az adó alapjának és mértékének meghatározásakor a robot által kiváltott emberi munka ellenértékéből s annak adóterhéből kell kiindulni. Az ehhez szükséges információkra új vállalati jelentéstételre vonatkozó követelmények bevezetésével lehet szert tenni” – olvasható a közleményben.

A Párbeszéd szerint a kormánynak az Európai Unió Tanácsa elé kell terjesztenie egy olyan javaslatot, amely megfontolásra ajánlja a robotok által végzett munka egységes megadóztatását az Európai Unió teljes területén.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »