Robbantások és sortűz egy egyiptomi mecsetben, 85 halott

Robbantások és sortűz egy egyiptomi mecsetben, 85 halott

Több robbantásos merényletet követtek el pénteken Egyiptomban egy mecsetnél, mintegy 40 kilométerre az észak-keleti, El-Arís tengerparti városától.

Az áldozatok számáról ellentmondásosak az első hírek, de az biztos, hogy közel száz halottja, valamint sok sebesültje lehet a mészárlásnak – a Daily News Egypt 85 halottról és 80 sebesültről ír.

Az ismeretlen merénylők a pokolgépes robbantások után gépfegyverekkel kezdték lőni a mecsetből kimenekülő tömeget, de tüzet nyitottak a sebesülteket elszállító mentőautókra is. 

Az egyiptomi kormány a támadás hírére azonnal szükségállapotot hirdetett ki az észak-sínai térségben, Abdel Fattáh esz-Szíszi elnök pedig háromnapos nemzeti gyászt rendelt el. Az egyiptomi belügyminisztérium nyomozást indított az eddigi ismeretlen hátterű merényletek felderítésére. 

A vérontást még senki sem vállalta, ám az  Iszlám Állam megmaradó sejtjei és nekik hűséget esküdő iszlamisták már több merényletet is elkövettek a Sínai-félsziget területén.

Támadásaikban civilek, rendőrök és katonák százait ölhették meg – a terrorszervezet szó szerint vadászik a térségben élő kopt keresztényekre, de az iszlám szúfi vallási irányzat híveire is, írja honlapján a pénteki támadásról beszámoló ír csatorna, az RTE.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »