Robbantás történt egy amerikai konzulátus közelében Szaúd-Arábiában

Robbantás történt egy amerikai konzulátus közelében Szaúd-Arábiában

Öngyilkos merényletet követtek el az Egyesült Államok egyik szaúd-arábiai diplomáciai képviseletének közelében – jelentették hétfőn a szaúdi kormányhoz közel álló helyi hírportálok a belügyminisztérium közleményét idézve. A robbanásban megsebesült két biztonsági őr.

A súlyos incidens Dzsidda vörös-tengeri kikötővárosban történt. A robbanószerrel megtöltött mellényt viselő merénylő az amerikai konzulátus épületével szemben, egy kórház előtt hajnalban leparkolt az autójával. Két biztonsági őr elindult felé, hogy igazoltassa, ekkor felrobbantotta magát. Az őrök könnyebben sebesültek meg – olvasható a minisztérium közleményében.

A merénylet kitervelőjeként egyelőre semmilyen szervezet nem jelentkezett.

A helyszínen később három további robbanás volt szemtanúk szerint, a rendőrség ellenőrzött detonációkat hajtott végre.

Az amerikai külügyminisztérium egy neve elhallgatását kérő tisztségviselője az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta, hogy a nagykövetség értesült a robbanásról, és tájékoztatást kért a szaúdi hatóságoktól. A dzsiddai konzulátus alkalmazottai közül senkinek nem esett bántódása – tették hozzá.

2004-ben az al-Kaida terrorszervezethez köthető támadás érte az Egyesült Államoknak ezt a konzulátusát. A több órán át tartó tűzharcban meghalt a képviselet öt helyi alkalmazottja és négy fegyveres támadó.

Az utóbbi időben több, az Iszlám Állam terrorszervezethez köthető támadást követtek el Szaúd-Arábiában. A szélsőséges dzsihadista szervezet a Washingtonnal szövetséges monarchiát és kormányát hitetlennek tartja. A sivatagi királyság részt vesz az Iszlám Állam ellen Irakban és Szíriában hadjáratot végrehajtó, Egyesült Államok vezette koalícióban. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »