Robbanás történt a londoni metróban – terrortámadásként kezelik

Robbanás történt péntek reggel egy metrókocsiban London nyugati részén, a Parson’s Green nevű megállónál; egy lapértesülés szerint egy fehér doboz robbant fel, és több ember arca megégett.

Frissítés: "kerülni kell a spekulációkat", de azért még terrortámadás

Terrortámadásként kezelik a reggeli robbantást – írja a BBC hivatalos forrásokra hivatkozva.

Ismert, robbanás történt péntek reggel 8:15-kor egy metrókocsiban London nyugati részén, a Parson’s Green nevű megállónál; lapértesülések szerint egy fehér doboz robbant fel, és több ember arca megégett. Több szemtanú is egy olyan csomagot látott, melyből drótok lógtak ki. A Mirror beszámolója szerint a robbanás után a dobozból gáz vagy füst kezdett szivárogni. A hatóságok még nem erősítették meg, hogy bombáról van szó – írja a Daily Mail.

Egyes beszámolók szerint a robbanás után egy késes férfit láttak a megállónál, de a Scotland Yard szerint az nem köthető az „incidenshez”.

Pánik tört ki az utasok között – derül ki a közösségi médiában megosztott üzenetekből. „Az emberek sikítozva menekültek” – írta egyikük a Twitteren. „Egy tűzlabda repült át a szerelvényen, az ajtókhoz ugrottunk” – mondta el egy szemtanú a Mirror beszámolója szerint. Az emberek csomagjaikat hátrahagyva „futottak az életükért” – számolt be a Daily Mail.

Többen abban sérültek meg, hogy a pánikban megtaposták őket – írja a SkyNews egy szemtanúra hivatkozva. Elmondása szerint a metró tele volt a csúcsforgalomban. „Azóta London minden szirénás járműje elhaladt mellettem, mentők, tűzoltók és a rendőrség mindenfajta autója” – tette hozzá. A mentők és a rendőrség speciális egységei is a helyszínen vannak – derül ki a SkyNews beszámolójából. A BBC arról ír, hogy az akciót a londoni rendőrség terrorellenes egysége irányítja. 8:20-kor kaptunk bejelentést – mondta el a tűzoltóság szóvivője. A rendőrség a Twitteren arról számolt be, hogy egy „incidens” történt, és egyenruhások vannak a helyszínen.

Boris Johnson külügyér arra szólított fel, hogy kerülni kell a spekulációkat. Mint mondta, egyelőre kevés az információ, de a hatóságok dolgoznak az ügyön.

Theresa Mayt folyamatosan tájékoztatják az eseményekről – mondta el a Downing Street szóvivője.

A District metróvonalat a Parson’s Green állomás és a vonal legnagyobb csomópontja, a több más metróvonalat és elágazást is kiszolgáló Earl’s Court állomás között lezárták. A District Line szolgálja ki a tenisztornáiról híres Wimbledon városrészt is. Az incidens Wimbledontól négy megállónyira, a belváros felé vezető vonalon történt a reggeli csúcsforgalomban.

A 400 kilométeres, tizenkét fővonalból és számtalan elágazásból álló londoni metróhálózat többi vonalán péntek délelőtt zavartalan volt a forgalom.

Legutóbb 2005. július 7-én történt súlyos incidens a londoni metróban: akkor három öngyilkos merénylő három metrószerelvényt, negyedik társuk egy londoni városi buszt robbantott fel. Abban a merényletsorozatban 52-en meghaltak, a sérültek száma meghaladta a hétszázat.

A 2005-ös merénylet után a teljes londoni metróhálózatot azonnal lezárták.

(MTI – Híradó nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »