Robbanás pusztíthatta el az egyiptomi repülőgépet

Robbanás történhetett a múlt héten 66 emberrel a Földközi-tengerbe zuhant egyiptomi utasszállító repülőgép fedélzetén, erre utalnak a roncsok közül előkerült emberi maradványok – jelentette az egyiptomi média kedden a halottkémi vizsgálatokra hivatkozva.

A szakértők a meglehetősen szétaprózódott testrészek miatt gondolják úgy, hogy robbanás történt, de robbanóanyagok nyomát egyelőre nem találták az előkerült darabokon.

“A maradványok mérete robbanásra utal, a legnagyobb előkerült testrész egy tenyér volt”

– idézte a vizsgálócsoportban dolgozó halottkémek egyikét az al-Vatan című egyiptomi napilap.

Vasárnap óta 23 zsák érkezett be a halottkémekhez, amelyek a becsapódás Alexandriától 290 kilométerre északra fekvő helyszínéről előkerült emberi maradványokat tartalmazzák.

“Eddig mind a 80, beérkezett testrész kicsi volt, nem találunk közöttük olyan nagyobb darabot, mint például egy kar vagy egy fej”

– mondta el egy neve elhallgatását kérő egyiptomi tisztségviselő, aki személyesen is megvizsgálhatta a zsákok tartalmát.

“Azt azonban nem tudom megmondani, mi okozhatta a robbanást”

– tette hozzá.

Az egyiptomi média egy másik kórboncnokot is idézett, aki szerint egyelőre elég kevés maradványt kaptak meg, amelyekből pedig túl korai lenne messzemenő következtetéseket levonni.

Az előzetes vizsgálatok megállapították, hogy a maradványokban nem okoztak kárt a cápák, és ugyanolyan állapotban vannak, ahogyan a repülőgépből néhány napja a tengerbe zuhantak.

A hatóságok munkáját az áldozatok családtagjai segítik, akik kedden érkeztek meg a kairói halottasházba, hogy DNS-mintájukkal megkönnyítsék a maradványok osztályozását.

Az EgyptAir Párizsból Kairóba tartó MS804-es járata 66 emberrel – 56 utassal és tízfős személyzettel – a fedélzetén csütörtök hajnalban tűnt el a radarernyőkről. Az utasok között 30 egyiptomi és 15 francia, köztük két csecsemő és egy gyermek foglalt helyet.

A francia nyomozók szerint a gép berendezései nem sokkal a becsapódás előtt több riasztást is küldtek a fedélzeten érzékelt füstre és más, számítógépes hibákra vonatkozóan.

Az egyiptomi hatóságok valószínűbb forgatókönyvnek tartják a terrorcselekményt, mint az Airbus A320-as műszaki meghibásodását.

Légügyi szakértők szerint robbanásra vagy a pilótafülkében zajló dulakodásra utalnak a gép menetirányában bekövetkezett gyors változások is, amelyeket a görög védelmi miniszter jelzett. Egyelőre azonban nem került elő olyan bizonyíték, amely a terrorcselekmény elméletét támasztaná alá.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »