Rob Schneidertől Selena Gomezig – sztárok Gáza mellett

Miközben Magyarország könnyekkel küszködve szipog Steiner Kristóf megindító izraeli helyzetjelentésétől,– a nagyvilágban a Viva egykori szöszi celebjénél kissé híresebb figurák is kifejtették a véleményüket a palesztin-izraeli konfliktus újabb véres fejezetéről. És nem egészen azt gondolják róla, mint ő.

Szombaton Rob Schneider amerikai humorista és filmsztár (Tök Alsó, Vizsenyolcas, Apafej, Kegyenc fegyenc) Twitter oldalán így foglalta össze a nap eseményeit: „Ez volt Gáza undorító, embertelen ostromának leghalálosabb napja”.

Az idei legjobb sorozatnak járó Golden Globe-ot elnyerő „Botrány” című sorozat (magyarul az Universal Channelen fut) főszereplője, Kerry Washington múlt szerdán posztolt ki egy képet egy meggyilkolt palesztin fiúról. A színésznő nem bocsátkozott komolyabb politikai elemzésbe, pusztán annyit art a fotó alá: „Szívszorító”.

Izraelnek a gázai el-Wafa kórház lebombázásával sikerült feldühítenie Hulkot is. A „Bosszúállók” hirtelen haragú óriását alakító Mark Ruffalo egy tweetben így fakadt ki: „Eddig azt gondoltam, minden emberi lény egyetért abban, hogy kórházak lebombázása túl van minden határon.”

Az egyik legmeglepőbb kiállás talán a bájos kis hollywoody cicababaként ismert Selena Gomez megnyilatkozása volt. Az egykori Disney sztárból a kamasz fiúk neves álmainak főszereplőjévé előlépett énekesnő az Instagramon osztott meg egy képet „Ez az emberségről szól – imádkozzatok Gázáért!” felirattal.

Izrael egyik legharciasabb kritikusa Mia Farrow. A színésznő több, gázai népirtást elítélő képet osztott meg a Twitteren, többek között egy olyat is, amely arra szólítja fel az Egyesült Államok kormányát, hogy hagyjon fel Izrael katonai támogatásával. Egy pár nappal ezelőtti bejegyzésében pedig egy igen kínos költői kérdést tesz fel: „Izrael azt állítja, hogy célja a Hamász rakétáinak távol tartása – de akkor miért bombázzák emberek otthonait Gázában?”

Azért ne higgyük, hogy Hollywoodban már divat lett kiállni a palesztinok emberi jogaiért. Az elmúlt napokban több olyan sztár is akadt, aki egy őszinte pillanatában, hirtelen felindulásból kiállt Gáza mellett – ám később valamiért visszavonták „meggondolatlan kijelentéseiket”. Így járt Dwight Howard, a Houston Rockets kosaras sztárja, és Rihanna is. Bűnük az volt, hogy kiposztolták Twitterre: #FreePalestine. A tiltakozások hatására később mindketten törölték a bejegyzést.

Hírdetés

A System of a Down frontembere, Serj Tankian keményebb csávónak bizonyult náluk. Az örmény származású énekes számainak visszatérő témája saját népének huszadik század eleji tragédiája – ám nem megy el szó nélkül amellett sem, ha máshol gyilkolnak ártatlanokat. Facebook oldalára egész kis politikai elemzést tett ki a közel-keleti helyzetről:

„Itt az ideje, hogy véget vessünk ennek a nyomorúságnak, amit a Nyugati Part (vagyis Ciszjordánia) és Gáza Izrael általi megszállásaként ismerünk. A Harakiri szólóalbumon (2012) egyik dala, az Occupied Tears erről szólt, valamint a hokolauszt borzalmas szörnyűségeit átélt emberek képmutatásáról, akik most megszállókként viselkednek másokkal szemben.

John Kerry és az USA komoly nyomást alkalmazott annak érdekében, hogy a béketárgyalások újrainduljanak. A Hamász és a palesztin hatóság össze is fogott az egységes tárgyalások érdekében. Netanjahu megpróbálta megosztani őket, de nem tudta. Az emberrablások egyfajta politikai kifogásként szolgáltak arra, hogy az Izrael által szabadon engedett palesztin politikai foglyokat újra elkapják. A Hamász erre rakétákkal válaszolt, Izrael pedig kiszabadult a tartós békére törekvés kényszeréből azzal, hogy berontott Gázába. Így a tartós béke helyett most már az átmeneti fegyverszünetről folyik a szó.

Még egy dolog: nem szabad, hogy az antiszemitizmus emlegetése elleplezhesse ezen témák őszinte megvitatását, különösen itt, az USA-ban.”

Az amerikai és nemzetközi bulvársajtó teljes fordulatszámon pörög Gomez, Farrow kiállásán, vagy épp Rihanna „hibás tweetjén”. A hazai bulvár közismerten szigorú minőségi szűrőjén azonban egyik sztori sem jutott át.

Széljegyző

 


Forrás:jobbegyenes.blog.hu
Tovább a cikkre »