RMDSZ: Udvarhelyszék „megszabadult" a Marosban induló Birótól

Az RMDSZ Maros megyei jelöltlistáján kap befutó helyet Biró Zsolt MPP-elnök a Szövetségi Állandó Tanács (SZNT) pénteki ülésén született döntés értelmében. Hargita megye egy szórványképviselőnek fog helyet biztosítani.

A SZÁT kolozsvári ülését követő sajtónyilatkozatában Kelemen Hunor szövetségi elnök elmondta, az RMDSZ vezetősége megerősítette a Magyar Polgári Párttal (MPP) 2014-ben kötött, szeptember közepén pedig az idei parlamenti választásokra és a következő törvényhozási ciklusra kiterjesztett együttműködési megállapodást. Kelemen tájékoztatása szerint úgy döntöttek, hogy Biró Zsolt az RMDSZ Maros megyei képviselőjelölt-listájának harmadik, befutónak számító helyét fogja betölteni a december 11-ei megmérettetésen.


Az RMDSZ vezetősége azután kényszerült felülbírálni korábbi döntését, mivel az udvarhelyszéki területi szervezetben felháborodást és ellenállást váltott ki, miszerint a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke az Udvarhelyszéket megillető, befutónak számító helyet kapja meg a szövetség Hargita megyei képviselőjelölt-listáján a decemberi parlamenti választásokon. A SZÁT szeptember elején határozott arról, hogy a szövetség Kovászna megyében és Udvarhelyszéken ajánl fel egy-egy bejutó helyet az MPP jelöltjeinek, a polgári alakulat elnöksége pedig ennek nyomán a háromszéki mandátumra Kulcsár Terza József Kovászna megyei elnököt, az udvarhelyszékire pedig Biró Zsolt országos elnököt jelölte.


Előbb az RMDSZ tizenöt udvarhelyszéki polgármestere beadványban sérelmezte a határozatot, felkérve a szövetség döntéshozóit, hogy változtassák meg azt. A területi szervezet szeptember 22-ei rangsoroló küldöttgyűlésén felszólalók – polgármesterek, helyi RMDSZ-vezetők – már egybehangzóan arra kérték a SZÁT tagjait, bírálják felül korábbi döntésüket. Amellyel egyébként nem értett egyet Verestóy Attila szenátor, területi elnök, a SZÁT tagja sem, aki inkább azt javasolta, hogy az MPP elnöke Maros megyében kapjon bejutó helyet.

 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »